Potrebna su samo 3 sastojka: Napravite čuveni kvark sir kod kuće - kremast i bogat proteinima

Slobodanka Ćorić Vesti 28.05.2024 11:30 0

Ovaj mlečni proizvod je izuzetno popularan zbog svog blagog ukusa, kremaste teksture i brojnih zdravstvenih prednosti

sir

Shutterstock

Kvark, poznat i kao švapski sir, je sveži sir koji potiče iz Nemačke i drugih evropskih zemalja. Ovaj mlečni proizvod je izuzetno popularan zbog svog blagog ukusa, kremaste teksture i brojnih zdravstvenih prednosti. U ovom članku ćemo vam objasniti kako se pravi kvark sir i zbog čega je toliko zdrav.

Proces pravljenja Kvarka

Sastojci:

  • Sveže mleko (kravlje ili kozje)
  • Starter kultura (mlečne bakterije)
  • Moguće dodatke kao što su kiselo mleko ili jogurt

Priprema:

Mleko se polako zagreva na temperaturu između 30-32°C. Važno je da temperatura bude konstantna kako bi se omogućio pravilan rast bakterija.
Kada mleko postigne odgovarajuću temperaturu, dodaje se starter kultura koja sadrži mlečne bakterije. Ove bakterije pretvaraju laktozu (mlečni šećer) u mlečnu kiselinu, što uzrokuje koagulaciju mleka.
Mleko se ostavlja da stoji na sobnoj temperaturi ili u toploj prostoriji nekoliko sati (obično 12-24 sata) dok se ne zgusne i formira se čvrsta masa.
Kada je masa dovoljno zgusnuta, prebacuje se u gazu ili fini sito kako bi se odstranila suvišna surutka. Masa se može cedi nekoliko sati ili preko noći kako bi se dobila odgovarajuća konzistencija.

sir

Shutterstock

 

Nakon cedeći procesa, kvark se može dodatno mešati kako bi se dobila glatka tekstura. Može se dodati malo soli po ukusu. Kvark se zatim čuva u frižideru i može se konzumirati odmah ili nakon što se malo ohladi.

Zdravstvene prednosti Kvarka

Visok sadržaj proteina

Kvark je bogat proteinima, što ga čini idealnim izborom za sportiste, bodibildere i sve koji žele da povećaju unos proteina u ishrani. Proteini su ključni za izgradnju i obnovu mišića.

Nizak sadržaj masti

Kvark sadrži relativno malo masti, posebno ako se pravi od obranog mleka. To ga čini pogodnim za ljude koji paze na unos kalorija i masti.

Bogat kalcijumom

Kvark je dobar izvor kalcijuma, koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba. Redovan unos kalcijuma može pomoći u prevenciji osteoporoze.

Probiotička svojstva

Starter kultura korišćena u procesu pravljenja kvarka sadrži korisne bakterije koje mogu poboljšati zdravlje creva. Probiotici pomažu u održavanju zdrave crevne flore i mogu olakšati varenje.

Nizak sadržaj laktoze

Zbog procesa fermentacije, kvark sadrži manje laktoze u poređenju sa svežim mlekom. Ovo ga čini lakšim za varenje osobama koje imaju problema sa intolerancijom na laktozu.

Kvark je veoma svestran i može se koristiti na različite načine u kulinarstvu. Može se konzumirati samostalno, sa voćem, kao dodatak za doručak, u desertima, ili čak kao sastojak u raznim slanim jelima.

Komentari (0)
Loading