Kako napraviti najukusniji gulaš? Mnogi prave ovu grešku pa ga upropaste

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 27.05.2024 10:42 0

Gulaš je omiljeno jelo mnogih domaćinstava, ali čak i najiskusniji kuvari mogu napraviti greške koje kvare njegov bogat ukus

Kako napraviti najukusniji gulaš? Mnogi prave ovu grešku pa ga upropaste

Shutterstock

Gulaš je jedno od najpoznatijih jela u našim krajevima, voljeno zbog svoje bogate arome i mekoće mesa. Međutim, često se dešava da i najiskusniji kuvari naprave greške koje mogu pokvariti ukus ovog tradicionalnog jela. Evo kako da napravite najukusniji gulaš i izbegnete česte greške.

Izbor mesa

Prvi korak ka savršenom gulašu je izbor pravog mesa. Idealno meso za gulaš je govedina sa dovoljno masnoće i tetiva koje se dugim kuvanjem pretvaraju u želatinu, dajući gulašu bogat i pun ukus. Plećka ili vrat su odlični izbori. Izbegavajte previše posno meso jer može biti suvo i bezukusno.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Priprema mesa

Pre nego što dodate meso u gulaš, važno je da ga pravilno pripremite. Isecite ga na jednake kocke i obavezno ga osušite papirnim ubrusom. Ova faza je ključna jer vlažno meso neće dobiti onu lepu, zlatno-smeđu boju prilikom prženja, što je jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave.

Prženje mesa

Jedna od najčešćih grešaka je pretrpavanje tiganja prilikom prženja mesa. Meso treba pržiti u manjim količinama, u nekoliko tura, kako bi se pravilno zapeče. Ako je tiganj prepun, meso će se kuvati u sopstvenom soku umesto da se prži, što će negativno uticati na ukus. Koristite masnoću poput svinjske masti ili maslinovog ulja za prženje, jer dodaju dodatni sloj ukusa.

Luk i začini

Luk je osnovni sastojak svakog dobrog gulaša. Treba ga koristiti u velikim količinama jer on daje gulašu prirodnu slatkoću i gustinu. Luk se prži polako, na srednjoj temperaturi, dok ne postane potpuno mekan i karamelizovan. Dodavanje začina poput aleve paprike, kima i lovorovog lista na početku kuvanja omogućava da se njihovi ukusi razviju i prožmu celo jelo.

Dodavanje tečnosti

Jedna od čestih grešaka je dodavanje previše tečnosti na početku kuvanja. Gulaš se kuva polako, na laganoj vatri, i potrebno je dodavati tečnost postepeno, po potrebi. Idealno je koristiti domaći bujon ili temeljac jer on daje dodatnu dubinu ukusa.

Dugo kuvanje

Gulaš je jelo koje zahteva strpljenje. Potrebno je najmanje dva do tri sata laganog kuvanja da meso postane potpuno mekano i da se svi ukusi sjedine. Brzo kuvanje na visokoj temperaturi može dovesti do suvog i žilavog mesa, što svakako treba izbegavati.

Pred kraj kuvanja, gulašu možete dodati krompir, šargarepu ili papriku, koji će obogatiti ukus i teksturu jela. Ovi sastojci se dodaju u poslednjih pola sata kuvanja kako bi zadržali svoju strukturu i svežinu.

 

img
07. 07. 2025 08:15

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

img
10. 07. 2025 16:05

"Siner i Alkaras? Pa, Novak je miljama iznad njih!"

img
10. 07. 2025 16:10

Vrele fotke Rikija Martina su sve što vam treba danas FOTO

img
10. 07. 2025 16:00

Papir za pečenje nije samo za rernu - iznenadićete se čemu sve služi

img
10. 07. 2025 16:15

Dan koji je promenio život jednoj majci: Dve decenije se borila, a onda joj stigao poziv

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
10. 07. 2025 16:19

Kakav udarac za Enu Čolić: Peja shvatio koliki je folirant i udario na njeno prijateljstvo sa Sofijom, ona ga oduvala! (VIDEO)

img
10. 07. 2025 16:19

Retrospektiva ljubavi Sofije i Terze: U Beloj kući muk, ovako su uništili život Milice Veličković! (VIDEO)

img
10. 07. 2025 16:19

Šok potez Anđele Đuričić: Zabrinula se za Gastoza, on priznao zbog čega nije zaplakao kada je ugledao pokojnu majku! (VIDEO)

img
03. 07. 2025 09:24

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

img
10. 07. 2025 16:04

Ovde niko ne sme ni kamen da pomeri: Oko 200 parcela pod posebnom zaštitom

img
08. 07. 2025 14:48

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

img
09. 07. 2025 13:25

Casa Maiac – Upoznajte Kosmaj inspirisan Toskanom

img
16. 06. 2025 08:16

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

img
03. 07. 2025 09:21

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

img
10. 07. 2025 16:01

OD 20H NA NARODNOJ TV: Jelena Golubović i Nikola Lakić oči u oči nakon rijalitija: OVO JE SUOČAVANJE O KOM ĆE SE PRIČATI!

Komentari (0)
Loading