Šta su Patrijarh Pavle, Nikola Tesla i Vladeta Jerotić doručkovali? Otkrijte tajne njihove dugovečnosti

Slobodanka Ćorić Vesti 25.05.2024 06:50 0

Sva trojica – Tesla, Jerotić i Patrijarh Pavle – naglašavali su važnost skromne, jednostavne ishrane i duhovnog zadovoljstva kao ključ za dugovečnost i sreću

hrana

Shutterstock

Doručak je često bio jedini obrok najdugovečnijih Srba tokom dana, a skromna i jednostavna ishrana bila je njihov ključ za dugovečnost i zdravlje.

Patrijarh Pavle

Poznat po svojoj skromnosti, Patrijarh Pavle je jeo malo, ali nikada nije ostavljao hranu na tanjiru. Smatrao je grehom rasipanje hrane i često je jeo svaku mrvicu oko svog tanjira. Od svih biljaka, najviše je cenio koprivu, koju je koristio u raznim jelima, uključujući pite, čorbe i salate. Njegovo omiljeno piće i hrana bili su sok od paradajza i jela sa koprivom.

Nikola Tesla

"Najvažniji element moje životne šeme je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbedite odgovarajuće gorivo", govorio je Nikola Tesla. On je verovao da su dva obroka dnevno ključ za dobro zdravlje. Za doručak je voleo da pije mleko bogato proteinima i jede belanca. Povrće je smatrao neophodnim zbog vitamina i regulacije creva, dok je voće hvalio zbog prirodnog šećera.

Vladeta Jerotić

Akademik Vladeta Jerotić, koji je doživeo duboku starost, smatrao je neumerenost u jelu i piću velikim grehom. Verovao je da slepo zadovoljavanje nagona ishrane čoveka pretvara u roba. "Umesto da čovek postane gladan i žedan, ne samo zemaljske hrane, već i Božje pravde", govorio je Jerotić. On je posebnu pažnju posvećivao mozgu, a ne stomaku, održavajući pamćenje preslišavanjem engleskog jezika i učenjem napamet pesama naših pesnika.

Sva trojica – Tesla, Jerotić i Patrijarh Pavle – naglašavali su važnost skromne, jednostavne ishrane i duhovnog zadovoljstva kao ključ za dugovečnost i sreću. Njihov primer pokazuje da minimalno hrane može doneti maksimalnu sreću.

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading