Što dalje od frižidera: Najgora mesta za biljke u kući, koja će sigurno dovesti do propadanja

Slobodanka Ćorić Vesti 23.05.2024 15:35 0

Pored niskih temperatura, biljkama mogu štetiti i visoke temperature, što dovodi do smeđe boje lišća

horoskop

Shutterstock

Ako primetite da listovi biljaka tamne na ivicama ili gube živost, to može biti znak da su u opasnosti i da neće dugo trajati. Važno je osigurati im odgovarajuće uslove kako bi održali vitalnost.

Najbolje je izbegavati postavljanje biljaka na mesta koja su izložena promaji ili u oblastima gde će biti izložene naglim promenama temperature.

Držite ih dalje od vrata i prozora koji se često otvaraju tokom hladnijih perioda kako biste ih zaštitili od naglih promena temperature.

Biljke osetljivo reaguju na promene u okruženju, što se može ispoljiti kroz žute ili potamnele listove. Zbog toga je važno osigurati stabilne uslove životne sredine kako bi biljke ostale zdrave i lepe.

Sobne biljke vole temperaturu vazduha između 18 i 23 stepena, ali svaka nagla promena temperature može da im naškodi.

Ako primetite da su prozorske daske loše izolovane, savetuje se da u hladnijim periodima godine uklonite biljke sa tih mesta, držeći ih dalje od često otvaranih vrata i prozora, uključujući i vrata dvorišta.

Iako možete koristiti jastučiće za prozore da biste sprečili prodor hladnog vazduha ispod prozora, sigurnije je pomerati biljke sa prozorske daske tokom zimskih meseci.

Tokom leta izbegavajte izlaganje biljaka direktnim udarima vazduha iz klima uređaja i ventilacionih otvora, što može biti slično negativnom efektu promaje zimi.

Pored niskih temperatura, biljkama mogu štetiti i visoke temperature, što dovodi do smeđe boje lišća. Bolje je držati biljke dalje od izvora toplote kao što su električni šporeti, kamini, ali i uređaji poput frižidera.

Takođe, izbegavajte postavljanje biljaka u blizini grejanja i ventilacionih otvora koji ispuhuju suv vazduh i stavite ih dalje od radijatora da biste ih zaštitili od štetnog dejstva suvog vazduha.

Ako su ceo dan na direktnom suncu na prozorskoj dasci, moguće je da će im to smetati, pa proverite kako im je posle nekoliko dana. Nekima odgovara, ali morate pronaći optimalno mesto gde će lepo napredovati.

Komentari (0)
Loading