„Ovaj najavljuje da će uskoro da crkne“: Majstor Rale objasnio šta znače zvukovi koje pravi bojler

Vesti 23.05.2024 17:45 0

Neki zvukovi koje pravi bojler mogu najavljivati ozbiljan kvar i tada treba biti oprezan.

majstor

Shutterstock

Vodoinstalater Rale je pojasnio različite zvukove koje bojler može da pravi, a oni su najčešće siktanje, kucanje, klokotanje i lupanje.

Zviždanje i siktanje

Za ove zvukove je verovatno krivac voda. Oni nastaju kada se protok vode u bojleru uspori, uzrokujući pregrevanje i ključanje vode, što dovodi do karakterističnog zvuka kotlića. Ovaj problem često proizlazi iz problema s cirkulacijom vode, što ukazuje na to da se voda ne pumpa ili ne cirkuliše ispravno. To može ukazivati na neispravnu pumpu. Uobičajeni uzroci ovih zvukova su nakupljanje kamenca, curenje bojlera, neispravan termostat koji uzrokuje pregrevanje bojlera i neispravnu pumpu.

Zvuk poput kucanja

Ako čujete zvuk škljocanja ili lupkanja, to može da znači da vaš bojler ima problem s paljenjem. Tu je kvar, pa treba pozvati majstora.

Klokotanje i kapljanje vode

Klokotanje obično uzrokuje samo kretanje tople vode, tako da nema razloga za brigu. Međutim, ako se zvuk nastavi i postane učestaliji, preporučljivo je proveriti pritisak vode na manometru. Ako je brojčanik u crvenom delu, to znači da je pritisak previše nizak.

majstor

Shutterstock

 

Lupkanje

Glasan zvuk lupanja može nastati zbog naslaga kamenca u bojleru, neispravnog termostata ili ako on nije dobro podešen.

Zvuk zujanja

Brujanje koje dopire iz bojlera može biti razlog za zabrinutost i preporučljivo je potražiti pomoć majstora. Razni problemi mogu biti uzrok tome, od neispravnih električnih komponenti do zaglavljene pumpe i bojler hitno treba popraviti.

Šištanje

Ovakav zvuk obično nastaje od blokirane pumpe ili zarobljenog vazduha. Pozovite majstora koji će pogledati da li ima začepljenja ili zarobljenog vazduha i otkloniti problem.

Zvuk poput alarma

Uzroci su nizak pritisak vode, neispravan termostat i začepljenja. Za otklanjanje problema proverite pritisak vode i termostat.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading