Trik uz koji više nikad nećete pojesti gorki krastavac: Postupak vam može izgledati čudno, ali će uspeti

Slobodanka Ćorić Vesti 13.05.2024 19:32 0

Ako ste kupili gorki krastavac, postoji nekoliko trikova koje možete isprobati kako biste pokušali smanjiti ili neutralisati tu gorkost

krastavci

Shutterstock

Kada je reč o uzgoju sopstvenog povrća, posebno krastavaca, jedno od najvećih razočaranja može biti kad ih uberete samo da biste otkrili da su gorki. Ali, pre nego što odustanete od uzgoja ovog omiljenog letnjeg povrća, postoje neki trikovi i saveti koje treba da znate kako biste izbegli gorkost krastavaca.

Prvo i osnovno, važno je znati da gorki ukus krastavaca obično dolazi od spoja cucurbitacina, gorke supstance koja se može akumulirati u plodu. Iako su male količine cucurbitacina uobičajene u krastavcima, u nekim slučajevima može doći do prekomerne koncentracije, što rezultira gorkim ukusom koji može biti neugodan za jelo.

Jedan od načina da se smanji verovatnoća da će krastavci postati gorki jeste izbor pravilne sorte. Neke sorte krastavaca su genetski predisponirane da proizvedu više cucurbitacina, dok su druge manje sklone tome. Birajte sorte koje su manje verovatno da će postati gorki kako biste smanjili rizik.

Takođe je važno obratiti pažnju na uslove uzgoja. Krastavci vole dobro drenirano, bogato zemljište i redovno zalivanje. Neredovno zalivanje ili neadekvatno drenirano zemljište može dovesti do stresa kod biljaka, što može povećati šanse za gorkost plodova.

Pored toga, temperatura igra ulogu u razvoju gorkosti kod krastavaca. Visoke temperature mogu podstaći akumulaciju cucurbitacina, stoga je važno obezbediti adekvatnu zaštitu od ekstremnih vrućina tokom letnjih meseci.

Uklanjanje cvetova sa biljke

Konačno, postoji i tehnika koja se naziva "pražnjenje", koja se koristi kako bi se smanjila gorkost kod krastavaca. Ova tehnika podrazumeva uklanjanje cvetova sa biljke pre nego što formiraju plodove. Cvetovi su često mesto gde se cucurbitacini prvo akumuliraju, pa uklanjanje ovih cvetova može pomoći u smanjenju gorkosti plodova.

Ukratko, izbegavanje gorkosti kod krastavaca zahteva kombinaciju pravilnog izbora sorti, pažljive nege i pažnje prema uslovima uzgoja. Sa pravilnim pristupom, možete uživati u sočnim, osvežavajućim krastavcima bez neprijatnog gorkog ukusa.

Ako ste kupili gorki krastavac, postoji nekoliko trikova koje možete isprobati kako biste pokušali smanjiti ili neutralisati tu gorkost.

Odrežite krajeve

Gorkost se često koncentriše u krajevima krastavca, pa ih možete odrezati pre jela.

Oljuštite kožu

Pokušajte oljuštiti krastavac. Gorkost se obično koncentriše u koži, pa bi uklanjanje kože moglo pomoći.

Soljenje

Krastavce možete posoliti i ostaviti ih da odstoje neko vreme. Sol može izvući gorčinu iz krastavca.

Sok od limuna

Dodavanje soka od limuna može pomoći u neutralizaciji gorkosti i dodavanju svežeg ukusa.

Uklonite semenke

Ako je moguće, uklonite semenke iz krastavca, jer se gorčina često koncentriše u njima.

Potopite u vodi

Potopite krastavac u hladnu vodu na neko vreme. Ovo može pomoći u smanjenju gorčine.

Dodajte šećer

Dodavanje malo šećera u salatu od krastavaca može pomoći u balansiranju gorčine.

Kombinacija: Ponekad kombinacija ovih trikova može dati najbolje rezultate. Na primer, oljuštite krastavac, odstranite semenke, potopite ga u slanu vodu, a zatim dodajte sok od limuna.

Iako ovi trikovi ne garantuju uvek potpuno uklanjanje gorkosti, često mogu znatno poboljšati ukus krastavaca i učiniti ih mnogo prijemčivijim za konzumaciju.

Komentari (0)
Loading