Sve sastojke već imate kod kuće: Uz ove jednostavne trikove vaše biljke će biti bujnije i rašće brže

Olja Jelić Vesti 24.04.2024 14:54 0

Uz ove trikove kućne biljke ili one u vrtu rašće snažnije i bujnije, a sve sastojke već imate kod kuće

Ljuske jajeta u cveću

Shutterstock

Uz ove trikove kućne biljke ili one u vrtu rašće snažnije i bujnije, a sve sastojke već imate kod kuće. 

Kora od banane

Znate li da je kora banane odlična za korenje biljaka? Kalijum u kori banane omogućuje bolji protok vode između ćelija i tako omogućuje stvaranje zdravog korenja biljaka, pomaže u cvetanju i stvaranju ploda i sprečava pojavu bolesti. Dakle, sve što trebate učiniti je da zakopate koru banane u zemlju kraj biljke koja cveta. Bananu prekrijte s nekoliko centimetara zemlje kako biste sprečili navalu insekata i neugodan miris. Kako se kora razgrađuje u zemlji, otpušta kalijum i druge nutrijente i hrani okolo biljke, kažu stručnjaci. Ali, nije to jedini trik koji može da doprinese tome da vaše kućne biljke ožive.

Ljusku jajeta usitnite u prah

Ljuska jajeta odličan je izvor kalcijuma i odlična prihrana za biljku, jer kalcijum osnažuje ćelijske zidove biljaka. Kad razbijete jaja, temeljno isperite ljusku, osušite je i usitnite u prah pa ga posipajte u zemlju oko biljaka.

Ljuske jajeta u cveću

Shutterstock

 

Koristite mlevenu kafu

Azot iz kafe, s druge strane, doprinosi bržem rastu biljaka. Koristite ostatke mlevene kafe. No, imajte na umu da treba biti pažljiv. S jedne strane, kafa sadrži puno azota koji pomaže razvoju lišća, ali s druge strane previše kafe može da zaustavi razvoj biljaka jer kofein sadrži kiselinu. Zato, za svaki slučaj, sloj kofeina kraj biljke ne bi trebao da bude deblji od tri centimetra i svakako ga prekrijte s barem još dva centimetra zemlje kako biste sprečili njegovo stvrdnjavanje. Tako će voda dopreti u zemlju.

Ljuske jajeta u cveću

Shutterstock

 

 

Sirće je za kiselo cveće

Pivo takođe doprinosi rastu biljaka, i to zahvaljujući tome što je bogato šećerom, koji pogodujte rastu biljaka. Uzmite decilitar piva i jednom u dve nedelje zalijte biljke. Osim toga, možete ga zalivati i sirćetom. Sirće deluje kao hrana za cveće u vrtu. Na nešto manje od četiri litre vode dodajte jednu šoljicu sirćeta i zalivajte cveće kao i obično. Ovo prirodno đubrivo izvrsno deluje za kiselo cveće poput hortenzija, rododendrona, gardenija, i azaleja.

Ako želite da zaštitite cveće od štetočina, iskoristite vrećice čaja, posebno crnog. Njihov miris smeta bubicama koji vole da grickajui vaše cveće i povrće.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)
Loading