Novogodišnji kolačići vam nikad ne uspevaju? Tajna se krije u ODREĐENOM sastojku kog stavite previše ili premalo

Vesti 31.12.2021 11:00 0

Za božićni ugođaj potrebno je samo malo - par srcu dragih ljudi, nekoliko svetlucavih sezonskih ukrasa i domaći kolačići koji mirisom prizivaju najlepše porodične uspomene

Novogodišnji kolačići vam nikad ne uspevaju? Tajna se krije u ODREĐENOM sastojku kog stavite previše ili premalo

Shutterstock

 

Neretko se desi da domaćicama ne uspeju medenjaci, iako priprema prejednostavno deluje.

Ova smesa je pun pogodak, a medenjaci mekani kao duša.

SASTOJCI:

  • 360 g glatkog brašna
  • 10 g kakaa
  • čajna kašičica sode bikarbone
  • 40 g mešavine za medenjake
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 50 g meda
  • jedno jaje
  • tri kapljice ekstrakta vanile

PRIPREMA:

1. Prvo prosejte brašno koje ćete zatim pomešati s kakaom, sodom bikarbonom, začinskom mešavinom za medenjake i solju.

2. Nakon toga razradite maslac sa šećerom pa u smesu dodajte med, jaje i aromu vanile.

3. Dobijeno testo izmesite u oblik kvadrata, umotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji u frižideru na jedan sat.

4. Nakon što je testo odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenom radnom stolu na debljinu od 6 do 8 mm.

5. Kolačiće izrežite u oblicima po želji i zatim ih složite na lim za pečenje. Nemojte ih slagati preblizu jer bi se tokom pečenja mogli zalepiti jedan za drugi.

6. Medenjake pecite 12 minuta u rernu  koju ste prethodno ugrejali na 175 °C. Pazite da ih ne prepečete jer će u tom slučaju biti pretvrdi.

7. Kada po boji primetite da su gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na rešetki.

Dok se oni hlade, vi pripremite glazuru.

PRIPREMA GLAZURE:

Za idealnu glazuru su potrebna samo tri sastojka i jedan trik.

Lagano umutite jedan belance, pa mu dodajte šećera u prahu i par kapljica limuna. Trik se krije se u gustoći smese. Kada popunjavate svoje medenjake veselim linijama, za spoljašnje konture koristite gušću smesu, a za ispunjavanje njihove unutrašnjosti smesu razredite s par kapi vode. 

Komentari (0)
Loading