Neretko se desi da domaćicama ne uspeju medenjaci, iako priprema prejednostavno deluje.
Ova smesa je pun pogodak, a medenjaci mekani kao duša.
SASTOJCI:
- 360 g glatkog brašna
- 10 g kakaa
- čajna kašičica sode bikarbone
- 40 g mešavine za medenjake
- prstohvat soli
- 150 g maslaca
- 180 g šećera
- 50 g meda
- jedno jaje
- tri kapljice ekstrakta vanile
PRIPREMA:
1. Prvo prosejte brašno koje ćete zatim pomešati s kakaom, sodom bikarbonom, začinskom mešavinom za medenjake i solju.
2. Nakon toga razradite maslac sa šećerom pa u smesu dodajte med, jaje i aromu vanile.
3. Dobijeno testo izmesite u oblik kvadrata, umotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji u frižideru na jedan sat.
4. Nakon što je testo odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenom radnom stolu na debljinu od 6 do 8 mm.
5. Kolačiće izrežite u oblicima po želji i zatim ih složite na lim za pečenje. Nemojte ih slagati preblizu jer bi se tokom pečenja mogli zalepiti jedan za drugi.
6. Medenjake pecite 12 minuta u rernu koju ste prethodno ugrejali na 175 °C. Pazite da ih ne prepečete jer će u tom slučaju biti pretvrdi.
7. Kada po boji primetite da su gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na rešetki.
Dok se oni hlade, vi pripremite glazuru.
PRIPREMA GLAZURE:
Za idealnu glazuru su potrebna samo tri sastojka i jedan trik.
Lagano umutite jedan belance, pa mu dodajte šećera u prahu i par kapljica limuna. Trik se krije se u gustoći smese. Kada popunjavate svoje medenjake veselim linijama, za spoljašnje konture koristite gušću smesu, a za ispunjavanje njihove unutrašnjosti smesu razredite s par kapi vode.