Posni majonez sa limunom
Potrebno je:
- 6 ravnih kašika gustina,
- 24 kašike vode,
- 3 kašičice senfa,
- 9 kašika ulja,
- sok od 1/2 limuna,
- biber,
- so
6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica, pa sve skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa, a zatim jednu po jednu 9 kašika ulja i na kraju sok od 1/2 limuna. Mutiti da sve bude kompaktno.
Dodati soli i bibera prema ukusu.
Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje jedan sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.
Posni majonez od sojinog mleka
Potrebno je:
- 200 ml nezaslađenog sojinog mleka,
- 300 ml ulja,
- kašičica limunovog soka,
- 2 kašičice jabukovog sirćeta,
- kašičica senfa,
- soli po ukusu
Priprema:
Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće, limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva.
Sada dodajte senf i ostatak ulja i muti