Punjeni, PRŽENI, ili PIJANI ŠARAN: Poseban RECEPT za Svetog Nikolu!

Izvor: Najžena.rs Vesti 19.12.2021 08:30 0

Nema posne slave bez ribe, a najčešće se priprema šaran. Pijan, punjen ili pržen za koji god način pripreme da se opredelite nećete pogrešiti.

Punjeni, PRŽENI, ili PIJANI ŠARAN: Poseban RECEPT za Svetog Nikolu!

Shutterstock

Evo par načina i saveta šta je važno kod pripreme ribe za slavu.

Najlepši i najzgodniji šarani za pripremu su oni do tri kilograma. Pred velike posne slave ponuda je više nego dovoljna, ali nije zgoreg ribu nabaviti na vreme. Kupovina u poslednji čas stvara nervozu zbog gužvi, ali i manje vremena i mogućnosti za izbor, piše RTS.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Uz to ako želite da vam prodavac očisti ribu ne čekajte poslednji dan.

Kod pripreme ribe najvažnije je da se šaran očisti od krljušti, izvade škrge i odstrane peraja. Ukoliko ribu ne pečete celu, odstranjuje se i glava i rep koji se mogu iskoristiti za riblju čorbu.

I ono što je možda i najvažnije, kada se riba očisti potrebno ju je dobro osušiti, najpraktičnije je papirnim kuhinjskim ubrusima.

Ako je vaš šaran spreman možete ga ispeći celog ili pržiti na starinski način.

Prženi šaran

Ukoliko se odlučiti za prženje potrebno je da šarana isečete na šnicle. U širi tanjir pomešati brašno, so i sušenu mlevenu papriku.

Izbor sušene mlevene paprike u prodavnicama je velik, ali ako niste sigurni da će ona biti jarkocrvena možete je kupiti i na pijaci. Prodavci koji nude sušenu papriku za punjenje imaju i tucanu ili mlevenu sušenu papriku.

U tiganju dobro zagrejte ulje na ujednačenoj temperaturi. Šnicle šarana uvaljajte u pripremljenu mešavinu brašna, soli i mlevene paprike i otresite od viška, a zatim spustite u zagrejano ulje.

Šnicle okretati dok ne dobiju boju starog zlata. Kod prženja šnicli šarana bitno je da riba bude ravnomerno pečena, korica hrskava i da ne pregori. Zato je važno da ukoliko pripremate veće količine promenite ulje čim počne da menja boju i tamni.

Pijani šaran

Domaćice rado pripremaju i pijanog šarana. Očišćenog i od vode osušenog šarana posoliti spolja i iznutra, a spolja na ribi nožem napravimo kose rezove. U narezane delove stavimo po čen belog luka i krišku limuna.

U pleh ili tepsiju za pečenje stavite nakvašen papir za pečenje kako se riba ne bi zalepila prilikom pečenja.

Šaran je najbolje staviti u već zagrejan i nauljen pleh. Kada se sa jedne strane uhvati korica ribu okrenuti i preliti sa čašom belog vina i ostaviti da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta.

Uz pijanog šarana najbolje ide krompir pa posle 30-40 minuta pečenja nabolje je oko šarana naređati isečen i po želji začinjen krompir. Ribu ponovo preliti sa čašom belog vina pomešanog sa malo vode i peći na 220 stepeni još oko 40 minuta.

Punjeni šaran

Ukoliko se odlučite da poslužite punjenog šarana ne štedite na nadevu. Šaran spada u masnije ribe zbog čega svaki nadev postaje slastan.

Varijacije za nadev su mnogobrojne i pustite mašti na volju. Šaran se dobro slaže za prodistanim crnim i belim lukom uz dodatak oraha ili suvih šljiva.

Takođe, kao prilog ili punjenje može da ide i pirinač sa pečurkama, a ne treba izbegavati i po koji unapred ispečen i oljušten kesten.

Bez obzira za koju  opciju da se odlučite nećete pogrešiti. I ne zaboravite pored vina svaka riba voli i so, pa prilikom pripreme ne morate da budete štedljivi. Morska so je svakako bolji izbor posebno kada ribu pečete ili punite.

img
01. 04. 2025 16:20

NjIH 180 TERORIŠE CEO GRAD I CELU ZEMLjU: Maloletna lica zloupotrebljena od političkih partija blokiraju auto-put u Beogradu

img
01. 04. 2025 16:22

LOŠE VESTI PRED MEČ SEZONE: Evroliga žestoko kaznila Crvenu zvezdu - bez pomoći određenog broja navijača dočekuju Efes!

img
01. 04. 2025 16:28

Vejn Runi urinirao nasred ulice FOTO

img
01. 04. 2025 16:16

MINISTAR OTKRIO NAJNOVIJE PODATKE: Više od 3000 prijavljenih za stambene kredite za mlade!

img
01. 04. 2025 16:25

Au, Ivanka Tramp u nikad kraćoj haljini: Svi su gledali u njene noge FOTO

img
01. 04. 2025 16:35

Nema mira za Marin le Pen: Pokrenuta nova istraga

img
01. 04. 2025 16:14

TESLA IMA OZBILJNE GUBITKE Evropljani značajno smanjili kupovinu

img
01. 04. 2025 16:38

Ne da na nju! Luka zaratio sa Stanićem u nameri da odbrani Aneli, Uroš se brže-bolje obratio Alibabi: Istina je na videlu napokon! (VIDEO)

img
01. 04. 2025 16:40

Krah duboke države EU! Potpisali su sebi smrtnu presudu: Bardela će osvetiti Marin Le Pen, ovakve ankete nisu očekivali!

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

img
01. 04. 2025 16:40

PREGOVORI SU U TOKU: Stefano Pioli napušta Ronalda i vraća se u Seriju A?!

img
01. 04. 2025 16:30

Putin primio u Kremlju Dodika: Sledeći susret za Dan pobede FOTO/VIDEO

img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

img
01. 04. 2025 16:34

POZNATI DATUM I MESTO SAHRANE! Evo kada i gde će Željko Rutović biti ispraćen na večni počinak

img
01. 04. 2025 16:34

Srećan rođendan: Apple danas slavi 49 godina postojanja

Komentari (0)
Loading