Magičnu krpu ima svaka domaćica: Evo kako se pravilno peru i koji im je rok trajanja

Olja Jelić Vesti 02.04.2024 22:15 0

Krpe od mikrovlakana odlične su za čišćenje gotovo svake površine u kuhinji, kupatilu i sobama, a toliko su su korisne da su ih nekada zvali "magičnim krpama"

Krpa od mikrovlakana

Shutterstock

Kad su mokre, s površina skupljaju klice, prljavštinu i sitne mrvice, a kad su suve, odlične su za uklanjanje prašine i dlaka kućnih ljubimaca. Možete ih koristiti bez ičega, s vodom ili bilo kojim sredstvom za pranje. Kao što naziv govori, krpe od mikrovlakana prave se od vrlo sitnih vlakana, tanjih od niti svile. Često su napravljene od mešavine poliestera i poliamida ili najlona. Ukratko, to znači da su napravljene od plastike. Poliester i poliamid kombinovani su na način da se vlakna cepaju. Osim što stvara više vlaknastih površina za čišćenje, ovo čini krpe vrlo poroznim. Kada koristite krpe od mikrovlakana za čišćenje, imate koristi od oba ova faktora.

Krpe koje nisu napravljene od mikrovlakana imaju tendenciju da guraju prljavštinu i prljavštinu po površinama. Prednost krpa od mikrovlakana je u tome što razdvojena vlakna od kojih se sastoje stvaraju više površina koje se mogu zakačiti za prljavštinu, prašinu, pa čak i bakterije. Zbog toga ove krpe možete koristiti za čišćenje mnogih površina samo vodom.

Verovatno ste bezbroj puta obrisali svoju radnu ploču u kuhinji pamučnom krpom, a zatim morali ponovno da prebrišete papirnim peškirom kako biste se rešili vlage i zaostalog otpada? Krpa od mikrovlakana se može koristiti suva, tako da eliminišete potrebu za drugom rundom brisanja. Takođe, poliester i masti dobro se slažu, što znači da su mikrovlakna odlična za uklanjanje masnoće i ulja s površina bez pomoći jakih hemijskih sredstava za čišćenje.

Osim toga su izuzetno upijajuće i brzo se suše. Stoga, čak i ako navlažite krpe za čišćenje tvrdokornih mrlja, one će jedva ostaviti trag tečnosti. Stručnjaci kažu da ove krpe mogu izdržati i 100 pranja. Pritom morate paziti na jednu stvar - kada ih perete, nikada ne upotrebljavajte omekšivač za veš. Može ostati u vlaknima i ostavljati ružne tragove na staklu i drugim površinama, prenosi Super žena

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading