Kako skinuti šminku sa odeće? Nijedna fleka nije previše uporna, odstranite ih brzo i lako

Vesti 02.03.2024 18:58 0

U nastavku ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate kako biste uklonili šminku sa odeće

fleka

Shutterstock

Iste formule koje pomažu u stvaranju dugotrajnog izgleda šminke takođe mogu dovesti do dosadnih mrlja na odeći. Tečni puder i puder u kamenu, maskara, ruž za usne, rumenilo i drugo sadrže ulja i boje koje je teško ukloniti sa tkanina osim ako ne znate prave proizvode i korake za tretiranje mrlja.

U nastavku ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate kako biste uklonili šminku sa odeće. 

veš

Shutterstock

 

Šta će vam trebati
Oprema / Alati

Kašika, nož za mazanje ili stara kreditna kartica
Lepljivi roler za skidanje dlačica ili fen za kosu

Materijali

Deterdžent za veš
Sprej za uklanjanje mrlja
Tečnost za sudove
Izbeljivač na bazi kiseonika

Postupak
Kako ukloniti fleke od pudera sa odeće

Uklonite višak bez trljanja. Za tečni puder ili korektor, oduprite se želji da ga obrišete sa tkanine. Trljanje će samo gurnuti mrlju dublje u vlakna tkanine. Koristite ivicu kašike, nož ili staru kreditnu karticu da podignete višak sa površine odeće. Za puder u kamenu, uzmite fen za kosu na laganoj vatri i izduvajte zrna praha sa tkanine. Takođe možete koristiti lepljivi roler ili traku da pokupite prah.

Prvo tretirajte mrlju

Nanesite malo jakog deterdženta za veš, tečnosti za pranje sudova ili sredstva za uklanjanje mrlja na zaprljano područje.Prstima utrljajte sredstvo za čišćenje u tkaninu, objašnjava Real Simple.

Ostavite ga na stranu najmanje 10-15 minuta kako bi čistač počeo da razbija vezu između tkanine i mrlje.
Zamrljano područje držite iznutra prema mlazu tople vode da biste isprali mrlju sa zadnje strane. Operite odeću.

Proverite etiketu za negu i operite odeću u najtoplijoj vodi preporučenoj za tkaninu.
Koristite uobičajeni deterdžent i proverite da li postoje preostale mrlje pre nego što bacite odeću u mašinu za sušenje veša. Ako je mrlja i dalje vidljiva, pređite na sledeći korak.

Uklonite uporne mrlje od šminke

Ako mrlja nije obrađena na vreme, prošla kroz mašinu za sušenje pre nego što je tretirana ili jednostavno nije uklonjena u prvom krugu čišćenja, biće joj potreban dodatni tretman.

Pomešajte rastvor izbeljivača na bazi kiseonika i hladnu vodu prateći uputstva na pakovanju. Pomešajte dovoljno rastvora da potopite celu odeću.

Potopite predmet i ostavite da se namače najmanje osam sati. Ocedite rastvor i proverite mrlju. Ako ostanu tragovi, ponovite korake sa svežim rastvorom izbeljivača kiseonika i vode. Operite kao i obično kada mrlja nestane.

Kako ukloniti mrlje od maskare sa odeće

Mrlje od maskare se sastoje od ulja, voska i boje. Uljnu ili voštanu komponentu je najteže ukloniti i mora se prethodno tretirati deterdžentom dobrog kvaliteta ili sredstvom za uklanjanje mrlja pre pranja. Da biste tretirali mrlje od maskare, pratite gore navedene korake za uklanjanje mrlja od temelja.

maskara

Shutterstock

 

Proizvod koji takođe pomaže u uklanjanju mrlja od maskare je sredstvo za uklanjanje šminke za oči bez ulja. Stavite mrlju na mrlju pamučnim štapićem i utrljajte prstima. Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta, a zatim je isperite toplom vodom pre nego što operete odeću prema uputstvima na etiketi za negu.

Kako ukloniti mrlje od karmina sa odeće

Ruž, sjajevi za usne i balzami takođe proizvode kombinovane mrlje od ulja, voska i boje. Uvek počnite tako što ćete podići sve čvrste materije koje možete; ne trljajte ruž dublje u tkaninu. Fleke od ruža ćete stiknuti istom metodom skidanja pudera.

karmin

Printscreen/TikTok/atosaaghakhani

 

Takođe možete isprobati ove metode:

Navlažite čistu belu krpu alkoholom i obrišite mrlju. Nastavite da se brišete dok se ruž ne prenese sa tkanine na krpu. Zatim operite odeću kao i obično.

Natapkajte mrlju destilovanim belim sirćetom na belu krpu. Nastavite da se krećete na čistu površinu tkanine dok se boja prenosi kako se mrlja ne bi širila. Operite odeću kao i obično.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading