Na samu pomisao pripadne vam muka: Uz ove trikove lako ćete očistiti tuš kabinu i rešiti se kamenca

Slobodanka Ćorić Vesti 27.02.2024 15:15 0

Da li ste umorni od dosadnog i tvrdokornog kamenca na vašoj tuš kabini? Ne brinite, postoji rešenje koje će vam pomoći da vratite sjaj i očistite tuš kabinu od neželjenih naslaga

Tuš kabina

Shutterstock

Tuš kabine pružaju praktičnost, štede prostor u kupatilu, lako se održavaju i mogu se prilagoditi različitim stilovima uređenja toaleta, ali i tuš kabine mogu urediti toalet, pogotovo moderne tuš kabine. Takođe su pristupačne i pogodne za sve generacije, a ekonomičnost u potrošnji vode čini ih odgovornim izborom za očuvanje resursa.

Čišćenje tuš kabine jeste lakše nego kade, ali svakako da je potrebno redovno održavanje. Vaše čišćenje zavise i od dimenzije tuš kabine koju imate, ali i od toga kakvo je staklo vaše tuš kabine.

Kako bi muka koja glasi: Kako očistiti vrata od tuš kabine? bila što manja i jednostavnija za vas, mi vam u nastavku teksta otkrivamo neke male tajne. Pranje tuš kabine ne mora da bude strašno, uz naše trikove, uverićete se u to.

Kako najlakše skinuti kamenac sa stakla tuš kabine

Kamenac na sanitarijama, a pogotovo staklu tuš kabine može da bude pravi pakao. Za neka stakla, potrebno je čišćenje tuš kabine nakon svakog korišćenja, kako se ne bi uhvatila prljavština i kamenac.  

Skidanje kamenca sa tuš kabine može biti izazovno, ali postoje efikasne metode koje vam mogu pomoći u ovome. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti kad je u pitanju uklanjanje kamenca sa tuš kabine:

Koristite specijalne proizvode za uklanjanje kamenca koji su namenjeni staklu. Pratite uputstva proizvođača i pažljivo koristite ove proizvode kako biste izbegli oštećenje stakla ili premaza. Kamenac u tuš kabini može da napravi veliki problem, ne morate i vi da nepažnjom napravite još veći.

Kamenac na staklu tuš kabine može da se reši uz pomoć paste od sode bikarbone i vode. Napravite pastu od sode bikarbone i vode, a zatim je nanesite na staklo. Trljajte pažljivo mekom krpom ili sunđerom. Nakon toga, isperite staklo i obrišite suvom krpom.

Važno je redovno čišćenje tuš kabine od kamenca kako ne bi došlo do taloženja. Redovno sušenje stakla nakon upotrebe može takođe pomoći u sprečavanju formiranja naslaga. Čišćenje kamenca sa tuš kabine nikom nije uživanje, ali trebalo bi da pratite ove smernice i da uradite sve kako bi održavanje staklenih tuš kabina bilo lakše za vas.

Čišćenje tuš kabine sirćetom

Čišćenje tuš kabine sirćetom je jedan od prirodnih i možda čak i najefikasnih načina da se ukloni prljavštinu, naslage sapuna i kamenca za stakla i drugih površina tuš kabine.

Pomešajte sirće i vodu: U bocu sa pumpicomn, pomešajte jednake delove sirćeta i vode. Na primer, razmera može biti 1 šolja sirćeta i 1 šolja vode. Poprskajte staklo tuš kabine sa pripremljenim rastvorom sirćeta i vode. Pripazite da ravnomerno pokrijete celu površinu stakla. 

Ostavite rastvor sirćeta i vode da deluje na staklu nekoliko minuta. Sirće će pomoći u razlaganju prljavštine, olakšavajući njihovo uklanjanje i lakše održavanje tuš kabine.

Kada je rastvor odstojao i delovao, uzmite meku krpu, sunđer ili neku  četku sa mekanim vlaknima i čišćenje stakla tuš kabine ide tako što trljate pažljivo po staklu. Fokusirajte se na područja sa naslagama ili mrljama i temeljito ih očistite.

Nakon što ste očistili staklo na tuš kabine, dobro ga  isperite čistom vodom da biste uklonili rastvor sirćeta i ostatak prljavštine.

Na kraju, obrišite staklo suvom i čistom krpom kako biste uklonili višak vlage i osušili staklo. To će pomoći u sprečavanju nastanka fleka i mrlja. Tako ide čišćenje stakla na tuš kabini.

Pre upotrebe sirćeta za čišćenje, proverite da li proizvođač tuš kabine preporučuje upotrebu ovog sastojka. Neki premazi ili materijali stakla mogu biti osetljivi na sirće, pa je važno proveriti kompatibilnost pre nego što ga koristite

Skidanje kamenca limunom

Limunski sok je još jedan prirodni sastojak koji može efikasno poslužiti kao sredstvo za čišćenje stakla tuš kabine. Isecite limun na pola i istrljajte ga direktno po staklu. 

Limunska kiselina će pomoći u uklanjanju svih prljavština. Ostavite sok da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite staklo čistom vodom i obrišite ga suvom krpom. Više ne morate da se pitate kako očistiti kamenac sa tuš kabine - sad znate da je skidanje kamenca limunom odlična opcija.

Skidanje kamenca koka kolom i vodkom

Iako se često čuje za upotrebu koka-kole i vodke za čišćenje kamenca na tuš kabinama, ove metode nisu baš efikasne niti preporučljive. Kamenac je tvrdi mineralni sloj koji se ne može lako ukloniti samo sa gaziranim pićem ili alkoholom. Oni mogu da imaju blagi efekat na kamenac, ali to nije dovoljno. A koka kola može još da ostavi lepljivi sloj na staklu tuš kabine.

Takođe, redovno održavanje tuš kabine može pomoći u sprečavanju nakupljanja kamenca. Redovno čišćenje sa blagim deterdžentom ili sredstvom za čišćenje tuš kabine nakon svake upotrebe može smanjiti mogućnost nastanka kamenca.

Ako se pitate kako očistiti tuš kabinu koka kolom i vodkom, bolje je ipak da se odlučite za prava sredstva za čišćenje tuš kabine. 

Skidanje kamenca sredstvom za čišćenje tuš kabine

Da li ste umorni od dosadnog i tvrdokornog kamenca na vašoj tuš kabini? Ne brinite, postoji rešenje koje će vam pomoći da vratite sjaj i očistite tuš kabinu od neželjenih naslaga. Otkrivamo vam kako očistiti tuš kabinu od kamenca sredstvom za čišćenje tuš kabine. 

Pre nego što započnete proces čišćenja, oslobodite tuš kabinu od svih predmeta i ispraznite je. Takođe, osigurajte dobru ventilaciju u prostoriji otvaranjem prozora ili uključivanjem ventilatora kako ne bi bili primorani da udišete samu hemiju. Sredstvo za cišćenje tuš kabine može da ima i neželjene posledice po vas. 

Na tržištu postoje specijalizovana sredstva za čišćenje kamenca namenjena tuš kabinama. Potražite proizvod koji je formulisan za uklanjanje kamenca i sledite uputstva proizvođača. Kada izaberete proizvod koji vama odgovara, nanesite ga direktno na površinu tuš kabine koja je prekrivena kamencom. 

Ravnomerno pokrijte sve delove i pažljivo pridržavajte se preporučenog vremena delovanja. Dok sredstvo za čišćenje deluje, fokusirajte se na problematična područja tuš kabine. Možete koristiti meku četku ili sundjer kako biste trljali površinu i omogućili sredstvu da prodre u naslage kamenca.

Ovo može biti taman i odličan trenutak za čišćenje pločica u tuš kabini, čak iako vam deluju čisto i uredno. A nakon što je sredstvo za čišćenje delovalo prema uputstvima proizvođača, isperite površinu toplom vodom kako biste oklonili preostalu hemiju. A nakon toga obrišite tuš kabinu sa čistom krpom ili peškirom kako biste je osušili.

Komentari (0)
Loading