Recite zbogom kamencu: Kupatilo će da zablista uz ova 3 sastojka, ne tražite dalje

Vesti 25.11.2023 18:06 0

Postoje sasvim jednostavna sredstva za uklanjanje kamenca koje svako od nas ima u kući...

kupatilo

Shutterstock

Kamenac – onaj dobro poznati beličasti prah koji se skuplja na slavinama, u lavaboima, klozetskoj šolji i praktično svuda gde postoji voda – predstavlja jedan od najvećih izazova pri čišćenju svakog doma i koji pritom donosi priličan nespokoj.

Većina uobičajenih pristupa donosi znatno više štete nego koristi, pri čemu kamenac i dalje ostaje, a slavine su priličnoj meri izgrebane. Upravo je zato najbolji način za uklanjanje kamenca onaj koji ti omogućava da to obaviš krajnje nežno.

Srećom, na raspolaganju su tri zaista sjajna i sasvim jednostavna sredstva za uklanjanje kamenca koje svako od nas ima u kući. U nastavku objašnjavamo kako da se rešiš kamenca upotrebom limuna i sirćeta.

Kako da prirodnim putem ukloniš kamenac: pomoću limuna

Ako tragaš za prirodnim načinom za uklanjanje kamenca, znaj da je u tom slučaju limun tvoj najbolji prijatelj. Bogat kiselinama, limun u sebi sadrži i dodatne sastojke koji će doprineti prijatnom mirisu u tvom kupatilu.

šolja

Shutterstock

 

U nastavku objašnjavamo kako da ukloniš kamenac sa slavine uz pomoć limuna:

  • preseci limun na polutke, a zatim u neku posudu iscedi njihov sok;
  • papirni ubrus umoči u ovaj sok – predlažemo da koristiš papirni ubrus koji je snažan i kad se navlaži, kao što je Zewa– a zatim taj ubrus postavi preko slavine;
  • ubrus natopljen sokom od limuna ostavi da stoji na slavini najmanje sat i po; u međuvremenu možeš da se razonodiš i možda da odigraš neku igru s klincima;
  • natopljeni papirni ubrus skloni sa slavine, a ostatke kamenca obriši sasvim novim komadom navlaženog ubrusa; .

Vrlo je važno da papirni ubrus bude dobro natopljen sokom od limuna i da prekrije celu površinu na kojoj se nalazi kamenac. Ako papir klizi sa slavine, biće dobro da ga gumicom pritegneš za slavinu. U slučaju vrlo upornih i tvrdih naslaga kamenca, dodatni prirodan način za uklanjanje kamenca sastojao bi se u nežnom utrljavanju sode-bikarbone na području na kome je limunov sok prethodno razmekšao kamenac. Soda-bikarbona ima blago abrazivno dejstvo, piše Krstarica.

Kako se rešiti kamenca: pomoću sirćeta

U slučaju krajnje otpornih naslaga kamenca, verovatno ćete poželeti da koristiš sirće, budući da je njegov stepen kiselosti znatno veći neko kod limuna.

Sirće

Shutterstock

 

Postupak je u priličnoj meri sličan onome u kome se upotrebljava sok od limuna:

  • komad snažnog kuhinjskog ubrusa potopi u posudu u koju si prethodno nalio/nalila sirće;
  • kao i u prethodnom slučaju, kuhinjskim ubrusom koji je prethodno natpoljen sirćetom prekrij čitavu slavinu, a po potrebi koristi i gumicu;
  • natopljen ubrus ostavi sat i po da deluje, a nakon toga slavinu temeljno isperi; za razliku od limuna, sirće ne poseduje onaj miris za koji bi želeo/želela da se zadrži u tvom kupatilu;
  • prema potrebi, slavinu dodatno izribaj sodom-bikarbonom;
  • navlaženim papirnim ubrusom obriši sodu-bikarbonu i sav eventualno zaostali kamenac sa slavine.

Limun i sirće su prilično efikasni i u slučaju čišćenja klozetske šolje, a toaletni papir je, takođe, idealno sredstvo budući da odmah nakon čišćenja možeš da ga baciš direktno u klozetsku šolju.

Toaletni papir praktično je savršen za to, budući da je izrazito snažan i dobro upija. Jednostavno ga potopi u sok od limuna ili sirće i stavi preko nakupljenog kamenca. Nakon sat vremena, dovoljno je da pustiš vodu i da četkom oribaš unutrašnjost klozetske školjke.

U slučaju da tražiš sasvim prirodan način za uklanjanje kamenca, ne možeš da pogrešiš kad su u pitanju sirće ili limun.

Međutim, svakako najbolji način za uklanjanje kamenca sastoji se u strpljivosti: što znači da prirodnim agensima treba da ostaviš dovoljno vremena da razmekšaju velike naslage kamenca jer će time i pružiti najbolje rezultate. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ekipa Naj žena svake srede emituje na našem sajtu po jednu epizodu iz serijala "Žene u muškim poslovima"❗️ Treća epizoda serijala "Žene u muškim poslovima" je o ženi molerki, koja je žestoka konkurencija najboljim molerima u gradu a i šire.Merima Pavlović ruši sve predrasude radeći posao koji je ranije bio rezervisan samo za muškarce, kreči stanove i poslovne prostore!A od 19:30 na našem portalu pogledajte njenu priču!😁#tiktokserbia #zeneumuakimposlovima #najzena #najzenasrbije #fyp ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading