Ponekad nismo ni svesni da neke stvari radimo pogrešno. To je slučaj i kada želimo da sačuvamo određene namirnice u frižideru, a one zapravo mogu postati veoma toksične i dovesti do trovanja hranom.
Doktorka Dimpl Džangda, koja preko društvenih mreža često deli savete kako bi pomogla ljudima u svakodnevnom životu, podelila je četiri namirnice koje mogu biti štetne ako se ostave u frižideru.
Beli luk
Doktor savetuje da nikada ne kupujete oguljen beli luk, niti ga čuvate u frižideru. To je zato što će vrlo brzo dobiti buđ. Kao kultura bogata vodom, poznato je da beli luk upija vlagu iz frižidera, što ga čini podložnijim buđi i buđi.
Beli luk koji je bio u frižideru može da izazove stezanje u grudima, koje je praćeno kašljem. Ovo je već kasna faza proizvodnje mikotoksina, koji su povezani sa rakom. Zbog toga je bolje držati belu ruku na suvoj radnoj površini.
Luk
Crveni luk je veoma sličan belom luku i ne treba ga ostaviti u frižideru. Ne samo da nije preporučljivo ostavljati polovinu crnog luka, već ne treba ostavljati ni ceo luk jer uvlači bakterije iz svog okruženja. Istraživanja su pokazala da mnogi Amerikanci čiste svoje frižidere jednom ili dva puta godišnje, pa su njihovi frižideri leglo bakterija.
Svež đumbir
Čak ni svežem đumbiru nije mesto u frižideru. To je zato što buđ počinje da raste na đumbiru veoma brzo. Iako je veoma zdrav, njegovo nepravilno skladištenje. Doktorka Džangda je navela da stvaranje buđi na svežem đumbiru podstiče niska temperatura i vlažnost, što ga čini veoma toksičnim.
Kuvani pirinač
Poslednji na listi namirnica koje mogu biti toksične jer ih brzo uhvati buđ je kuvani pirinač. Ako se nalazi u vašem frižideru, preporučljivo je da ga potrošite u roku od 24 sata. Pored toga, kaže se da kuvani pirinač ima potencijal da razvije bakteriju zvanu b.cereus, koja je povezana sa trovanjem hranom.
Bonus video: