Veličanstvene ljubičice i tokom zime: Zalijte ih sredstvom od ovog voća i imaće raskošne cvetove

Vesti 04.02.2024 12:29 0

Za afričku ljubičicu se kaže da je potrebno dosta strpljenja i umeća da bi lepo napredovala. Ali kada znate sve trikove, to nije problem.

cveće

Shutterstock

Afrička ljubičica je popularna sobna biljka i jedna od omiljenih jer može da cveta cele godine i tako ulepšava vaš životni prostor čak i dok druge biljke miruju. Zimi joj treba posvetiti malo više pažnje nego inače. Samo tako će vas nagraditi cvetanjem i u zimskim mesecima. A možete da ga podstaknete i prirodnim eliksirom.

Mora da ima dovoljno svetlosti

Afričke ljubičice stavite na potprozorske daske ili ispod prozora, jer im zimi treba najmanje osam sati svetlosti da bi napredovale. Svetlost ne sme da bude direktna, tako da prozori treba da imaju zavesu. Najbolje je da stoje na istočnoj strani stana. Ukoliko ljubičice nemaju dovoljno svetlosti, postavite halogene sijalice, kako bi cvetala i da joj lišće ne požuti.

cveće

Shutterstock

 

Pažljivo ih zalivajte

Treba je pažljivo zalivati, naročito zimi. Zemlja treba da bude morka, ali ne gnjecava. Vodu sipajte u tanjirić, sačekajte pola sata da biljka upije koliko joj je treba, a višak prospite. Voda za zalivanje mora biti sobne temperature, odstajala najmanje dva dana. Nikako vodom ne prskajte listove i cvetove, jer će se stvoriti fleke.

Recept za sredstvo od citrusa

Osim ovih osnovnih uslova koji su neophodni da bi ljubičica cvetala, možete povremeno da joj priuštite prirodni eliksir koji će je osvežiti, nahraniti i omogućiti da procvete još lepše. Koru limuna ili pomorandže stavite u 400 ml provrele vode i ostavite da se kuva na tihoj vatri 3 sata. Dobijeni sirup razredite litrom vode, sipajte u flašu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Tom tečnošću jednom nedeljno zalijte ljubičice.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading