Granulirani beli šećer, zvani "običan šećer", ima neograničen rok trajanja, ali ukoliko ga čuvate na suvom i tamnom mestu. Međutim, jasno je da ne može mesecima biti svež jer ništa ne traje večno, a to bi trebalo da znate sledeći put kada ga budete skladištili.
Iako šećer možda nema rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim supstancama koje mogu da utiču na njegov kvalitet ili da ga učine neadekvatnim za upotrebu. Osim toga, šećer dobro apsorbuje mirise i ukuse.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Shutterstock
Organizacije za sigurnost hrane preporučuju bacanje pakovanja šećera nakon dve godine, ali ako ne primetite nikakve promene ni u ukusu ni u izgledu, možete koristiti i stari - ukoliko ste ga čuvali u hermetički zatvorenoj posudi, piše RealSimple.
Šta je sa smeđim šećerom?
Smeđi šećer spada u grupu kvarljive robe, ali zbog toga što se na vazduhu dosta stvrdne, pa je dobro da ga držite takođe u hermetički zatvorenoj posudi.

Shutterstock
Ukoliko se, pak, stvrdnuo, možete ga pomešati s nekoliko kapi vode ili na nekoliko sekundi staviti u mikrotalasnu kako bi omekšao.
Takođe je preporučljivo da se čuva dve godine za optimalnu svežinu i ukus, a možete ga čuvati i u zamrzivaču, ali tada, kao što znate, neće odmah biti spreman za upotrebu, pa vodite računa da ga na vreme izvadite iz zamrzivača.
Bonus video: