Nešto smrdi u kući, a ne znate šta? Proverite ova mesta, to su najčešći izvori neprijatnog mirisa

Vesti 22.01.2024 18:05 0

U vašem domu se oseća neki neprijatan miris, ali niste sigurni št bi to moglo da bude. Postoje neka mesta koja su najčešći uzroci.

žena

Shutterstock

Od mašine za sudove do zavese tuš kabine, mogu biti mesta na kojima se javlja neprijatan miris. Ako se pojavio u vašoj kući, proverite ovih osam mesta jer uzrok može biti upravo tu.

Odvodi

U kuhinji je drugi najčešći krivac neprijatnog mirisa odvod. Tu se uhvate masnoće i komadići hrane, pa ako je to slučaj sipajte malo praška za veš i preko vruću vodu, sačekajte 15-20 minuta i pustite vrelu vodu da teče. Redovno čistite ovaj odvod kako biste sprečili nagomilavanje ostataka hrane u cevima.

Mašina za sudove

Mašina za sudove može biti plodno tlo za stvaranje buđi i bakterija, ali i neprijatnih mirisa. To je vlažno i toplo mesto, idealno za razvoj mikroorganizama, a posebno ako ostane neki komadić hrane. To ćete ukloniti ako redovno ispirete mašinu vrućom vodom uključujući je praznu u ciklus pranja s najvišom temperaturom. Ako ima buđi na korpi za pribor, najmanje 30 minuta je držite uronjenu u sirće ili rastvor vode i sode i bikarbone, isperite i vratite na mesto.

mašina

Shutterstock

 

Mašina za veš

Svaki put kad otvorite ili zatvorite vrata mašine, vlaga od svakog ciklusa ostaje u njoj. Zato vrata mašine za veš uvek ostavite malo otvorena kako bi vlaga isparila. Ako se stvorila buđ, očistite je mešavinom sirćeta i sode bikarbone.

Posteljina

Posteljina upija znoj, miris tela, ulja, mrtve ćelije kože i prljavštinu. Preporučuje se da se pere jednom nedeljno ako se tuširate ujutro, a svake dve nedelje ako se tuširate pre spavanja.

žena

Shutterstock

 

Kanta za đubre

Ostaci hrane i drugo đubre mogu vremenom stvoriti neprijatan miris. Praznite kantu redovno, a posle toga je operite sodom bikarbonom kako biste neutralisali miris.

Mokra odeća

Ne ostavljajte u kupatilu korpu s prljavim vešom. Bolje je držite u spavaćoj sobi ili u ormaru gde neće biti izložena pari i vlažnom vazduhu. Vlaga podstiče rast bakterija zbog kojih će korpa za veš i stvari u njoj dobiti neprijatan miris.

Kućni ljubimci

Ljubimci mogu dobiti neprijatan miris. Kad im opadaju dlake svuda, rastu bakterije što može stvoriti neprijatan miris. Redovno ih kupajte, čistite mesto na kojima spavaju i jedu. Preporuka je da se to radi najmanje jedanput nedeljno, a kako biste sprečili nagomilavanje dlaka, redovno usisavajte garnituru za sedenje i krevet u spavaćoj sobi.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading