Troše struju i kada ne rade: Ove kućne uređaje isključujte iz utičnice, jedan kabl svi držimo u njoj non-stop!

Vesti 18.01.2024 18:31 0

Ako želite da smanjite račun za struju, neke kuće uređaje nije dovoljno da isključite na dugme.

struja

Shutterstock

Mnogi misle da je dovoljno na dugme da isljuče televizor, igrice, izvuku punjač iz mobilnog i da neće više trošiti struju. Ali nije tako. Neki uređaji troše sve dok kabl ne izvučete iz utičnice.

Televizor

Skoro svi isključimo televizor tako što pritisnemo dugme, ali to ga ne isključuje iz struje već samo šalje u „stendbaj“ režim. To znači da struja i dalje protiče kroz njega, pa je televizor i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mesečnom nivou, ali na godišnjem nije zanemarljivo. Pogledajte energetsku oznaku televizora i ako je ona niža od A, savet stručnjaka je da isključujete uređaj iz struje. Isplatiće vam se.

Konzole

Konzole za video igre se često ne isključuju u potpunosti kako bi se kasnije brže uključile i pokrenule igricu. Ali one troše takoprilično struje i kod njih se ušteda primećuje čak i na dnevnom nivou. Kad ih ne koristite, isključite ih iz struje.

mobilni

Shutterstock

 

Punjači

Nema razloga da punjač za telefon i druge uređaje bude konstantno uključen u struju, jer troši mnogo struje, a svi ostavljamo punjač stalno u utičnici. Da je bar jedan. Mego su to punjači za mobilne, tablete, laptopove i druge uređaje. Kada biste ih sve isključivali mesec dana iz struje, sigurno biste primetili razliku na računu.

Evo koliko troši pet pet uređaja kada su isključeni na dugme, ali im je kabl stalno u utičnici (izvor: sajt „BrightSide“):

- Punjač mobilnog telefona bez telefona, 1,2 vata dnevno

- TV tj. kablovski tjuner, 22 vata dnevno

- Televizor, 24 vata dnevno

- Računar/laptop, 96 vati dnevno

- Uređaji sa digitalnim tajmerom, 108 vati dnevno.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading