Nećete ga više kupovati: Domaći deterdžent je mnogo bolji i jeftiniji, evo kako se pravi

Vesti 21.01.2024 09:05 0

Kupovinom pojedinačnih sastojaka i njihovim sastavljanjem sami možete da izaberete šta tačno ide u vaš deterdžent za veš...

Deterdžent

Maksim Tikhonov / Alamy / Alamy / Profimedia

Da biste oprali svoju odeću, nije vam potreban deterdžent pun složenih, smrdljivih i jakih hemikalija. Umesto toga, možete brzo pomešati nekoliko prirodnih sastojaka u efikasan domaći deterdžent za veš.

Različiti tečni deterdženti i praškovi za pranje veša lako su dostupni u supermarketima, ali ako morate da tražite opciju koja je bez mirisa, koja nema jake hemikalije i alergene, nećete imati baš lak posao. Ali zato ćete lako pronaći i sastojke za domaći deterdžent za veš. A pravljenje sopstvenog deterdženta je brz i lak „uradi sam“ projekat koji vam omogućava da preskočite dodatke i smanjite konačnu cenu.

deterdžent

Pixabey

 

Kupovinom pojedinačnih sastojaka i njihovim sastavljanjem sami možete da izaberete šta tačno ide u vaš deterdžent za veš. Domaća sredstva za čišćenje takođe mogu biti ekološki prihvatljiva, kako po svojim sastojcima, tako i po ambalaži. Umesto da kupujete plastične kontejnere za jednokratnu upotrebu tečnog deterdženta, možete napraviti deterdžent u prahu od sastojaka upakovanih u papir i karton i čuvati svoju konačnu mešavinu u hermetički zatvorenoj posudi za višekratnu upotrebu.

Pre nego što počnete

Izaberite sapun koji ne sadrži hemikalije, mirise i boje, kao što je kastiljski sapun. Soda za pranje (natrijum karbonat), koja se ponekad prodaje kao soda pepeo ili kristali, je samo soda bikarbona (natrijum bikarbonat) koja je zagrejana da bi se uklonila prirodna vlaga. Upija mirise i osvetljava tkanine.

Nekoliko opcionih sastojaka pojačava osnovni deterdžent za veš. Boraks, prirodna so, deluje kao omekšivač i pomaže u uklanjanju mrlja. Međutim, visok pH čini ga potencijalno iritantnim za kožu, pa ga izostavite ako imate osetljivost. Držite mešavinu bez mirisa ili, ako volite mirisni deterdžent, potražite eterično ulje u lokalnoj apoteci ili prodavnici prirodnih proizvoda.

ulje

Shutterstock

Direktno rukovanje velikim količinama suvih sastojaka može biti iritantnije za kožu od njihovog rastvaranja u gomilu pranja, zato navucite rukavice pre nego što počnete.

Može biti teško ukloniti ukus sapuna iz alata koje koristite kada pravite deterdžent kod kuće, tako da ćete možda želeti posebne za ovaj projekat.

Kako da napravite sopstveni domaći deterdžent za veš

Ovaj recept daje oko šest šoljica deterdženta.

Sastojci:

  •     1 sapun (oko 150 g)
  • 2 šolje sode bikarbone
  • 2 šolje sode za pranje

Opciono:

  •     2 kašičice boraksa
  • 6 do 10 kapi eteričnog ulja, poput lavande ili limuna

Korak 1: Izrendajte sapun

Uzmete rende i izrendate sapun. Najbolje na delu na kom rendate sir. Što su komadići sitniji, to će se sapun lakše rastvoriti u vodi. Izmerite dve šolje komadića sapuna u veliku posudu za mešanje, čuvajući višak sapuna u hermetički zatvorenoj posudi za upotrebu u sledećoj seriji.

Korak 2: Pomešajte prah

Polako sipajte sodu bikarbonu i sodu za pranje u posudu za mešanje. Po želji dodajte boraks i nekoliko kapi eteričnog ulja. Koristeći veliku drvenu kašiku, mešajte dok se dobro ne sjedini, nežnim pokretima da se čestice ne rasprše u vazduh.

Korak 3: Čuvajte deterdžent

Polako sipajte ili zahvatite deterdžent u teglu i dobro je zatvorite poklopcem. Označite je i čuvajte na suvom mestu van domašaja dece.

Kako koristiti domaći deterdžent za veš?

Na dan pranja veša, izmerite jednu ili dve kašike, za malu ili veliku količinu, u bubanj mašine za pranje veša pre nego što dodate veš i pokrenete mašinu.

veš

Shutterstock

 

Dodavanje domaćeg deterdženta direktno u bubanj mašine za pranje sprečava da ljuspice sapuna začepe dozator mašine. Ako imate tvrdu vodu i primetite ostatke sapuna, smanjite količinu sapuna u sledećoj mešavini.

Da li može da se koristi domaći deterdžent za veš za belo i delikatno?

Deterdžent „uradi sam“ posvetljuje belo i nežno čisti osetljivu odeću, tako da ga možete koristiti za sav svoj veš. Dodavanje boraksa može pomoći da se uhvatite u koštac s teškim mrljama, ali kao potencijalni iritant, možda ga je najbolje izostaviti iz deterdženta za delikatnu odeću.

Veš

Shutterstock

 

Domaći deterdžent se takođe može koristiti za prethodno tretiranje mrlja, ali ako ga ostavite predugo, može oslabiti delikatne tkanine i uticati na boje. Bolje je napuniti i pokrenuti mašinu nego ostaviti tkanine da preko noći budu potopljene u deterdžent, piše TasteofHome.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading