Priuštite sebi doručak ili desert koji podseća na detinjstvo - savršeno kremasti sutlijaš.
Recept smo pronašli u kuvaru staroj skoro pola veka, zbog čega je način pripreme pomalo arhaičan. Upravo je to čar!
Pre 50-ak godina pretpostavljalo se da su iskusne domaćice razvile poseban osećaj za procenu, pa fokus nije bio na merenju i temperaturi. Pirinač treba kuvati u mleku na laganoj vatri i povremeno proveravati da li je upio mleko. piše Miss7.
Naravno, uz nekoliko dodataka, možete ga pretvoriti iz staromodnog doručka u izvanredan desert. U mleko možete dodati mahunu vanile, cimet, rum, kafu, pa čak i otopljenu čokoladu, a zatim umešati suvo voće, orahe, džem, voćne prelive...
Bakin sutlijaš
Sastojci:
- 100 g pirinča
- 750 ml mleka
- 4 kašike šećera
- prstohvat slane vode
Priprema: Prokuvajte pirinač u vodi tri minuta, a zatim ga ocedite. Mleko posolite, stavite na vatru i sačekajte da provri, pa dodajte pirinač. Kuvajte na laganoj vatri dok pirinač ne upije mleko i ne mešajte. U vrući pirinač dodajte šećer i pažljivo promešajte viljuškom da zrna ostanu cela.
Bonus video: