Ukoliko ste ljubitelj krofni, donosimo vam odličan recept: veoma su ukusne, lako se prave i mekane su k’o duša.
Evo kako da napravite najbolje krofne ikada!
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Shutterstock
Sastojci:
- 700 grama brašna
- dva jaja
- 50 grama svežeg kvasca
- 50 ml ulja
- 200 ml mleka
- jedna kašičica soli
- jedna kašika šećera
- narendana korica narandže ili limuna
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema: Brašno ubacite u dublji sud pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite kompaktno, mekše testo. Ako vam je previše retko, dodajte još malo brašna ili, ako je tvrdo, dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Prekrijte testo čistom krpom i ostavite oko 45 minuta da nadođe. Kada je testo nadošlo, izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podelite ga na dva dela. Rastanjite jedan deo oklagijom pa čašom vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalepile.
U dubljoj šerpi zagrejte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvišoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne dobro ocedite i stavljajte ih na salvetu da se upije višak ulja.
Bonus video:
Možda vas zanima…
