Srbija obožava kiselu čorbu: Uvek je na vrhu svake proslave, a evo kako se sprema

Vesti 07.01.2024 19:43 0

Može se pripremati sa mešanim mesom, mada se najčešće služi kao posebna vrsta teleće čorbe...

Čorba

Printscreen/YouTube/RecipeTin Eats

Ne postoji proslava u Srbiji koja se može zamisliti, a da se na njoj ne služi bela kisela čorba. Donosimo najbolji recept za ovo okrepljujuće jelo

Bela kisela čorba je mnogima omiljeni deo svake slavske ili svatovske trpeze. Okrepljujuća i izdašna, blago kiselog ukusa, ona je zaista jedinstvena.

Može se pripremati sa mešanim mesom, mada se najčešće služi kao posebna vrsta teleće čorbe. U poslednje vreme sve je više zastupljena živinska verzija. Ipak, ono što se ne menja jeste njen jedinstven ukus.

čorba

pixabay

 
U čemu je tajna ukusne kisele čorbe?

Priprema ove čorbe uopšte nije komplikovana, jedino je važno da ne žurite. Odvojite dovoljno vremena da dobro izdinstate meso – tako će ono biti meko i topiti se u ustima, piše Lepota i Zdravlje. Ako primetite da povrće postaje premekano – izvadite ga i odložite sa strane, dok se kuvanje mesa ne završi. Tako ćete izbeći da se povrće prekuva.

Izuzetno je važno da jaja koja koristite budu friška i zapamtite – čorba koja je jednom začinjena živim jajetom, ne može se ponovo koristiti. Ako ne želite da koristite živa jaja, uvek ih možete zameniti pavlakom za kuvanje pomešanom sa limunovim sokom. 

Najbolja kisela čorba

Sastojci:

  • 500 gr meseca, najbolje mešanog
  • 2 glavice crnog luka
  • šolja graška
  • 1 krompir
  • veza zeleni
  • 180 g kisele pavlake
  • svež peršun
  • 2 jajeta
  • 1 limun
  • so, biber u zrnu

Priprema: Sitno iseći luk, pa ga dinstati na malo masnoće i tihoj vatri Kada luk postane staklast, dodati meso očišćeno od žila i isečeno na sitne kocke. Dinstati meso dok ne porumeni, a potom dodati povrće isečeno na kockice. Začiniti po ukusu. Ako nemate friškog povrća, može se koristiti i smrznuto pakovanje za rusku salatu. Kada meso omekša, naliti vodom do vrha suda i ostaviti na tihoj vatri da se krčka. Kada je čorba gotova, u posebnom susu umutiti jaje, pavlaku i limun. Skloniti čorbu sa vatre, tek malo prohladiti, pa lagano, uz neprestano mešanje dodavati belu smesu. Čorba ne sme biti pretopla da jaje iz mase ne bi počelo da se kuva, ali ne sme biti ni prehladna. Služiti posuto svežim peršunom.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading