Izbegnite kupovinu loše ribe: Uz pomoć ovih sjajnih saveta lako ćete prepoznati znakove koliko je sveža

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 06.01.2024 08:15 0

Proverite jasnoću očiju ribe. Sveža riba treba da ima jasne, sjajne i izbuljene oči

riba

Shutterstock

Kako možete biti sigurni da je riba koju nameravate da kupite zaista sveža i dobrog kvaliteta? Evo nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju kada kupujete ribu: 

Oči: Proverite jasnoću očiju ribe. Sveža riba treba da ima jasne, sjajne i izbuljene oči koje nisu zamućene.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Miris: Sveža riba treba da ima svež miris i blagu slanost. Izbegavajte ribu sa jakim mirisom, što može ukazivati na starenje ili kvarenje.

Krljušt: Vage treba da budu sjajne, nikada tamne ili mutne. Nedostatak sjaja može ukazivati na dugotrajno stajanje ili nepravilno skladištenje.

Čvrstina mesa: Dodirnite ribu - sveža riba treba da bude čvrsta. Ako je meso kašasto ili ostavlja udubljenje, to može ukazivati na starost.

Boja: Ako kupujete celu ribu, pregledajte škrge. Trebalo bi da budu svetlo crvene ili roze, a ne smeđe ili ljigave.

Pogledajte cele filete: Kada kupujete filete, tražite cele komade bez razmaka ili tragova razdvajanja.

Temperatura: Uverite se da se riba čuva na odgovarajućoj temperaturi. Vitrina treba da bude hladna, a riba treba da bude prekrivena ledom da bi se održala svežina.

Čuvanje kuvane ribe: Ako ne planirate da odmah konzumirate ribu, čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi i konzumirajte je u roku od tri dana nakon kuvanja. Najveća greška koju pravimo kada želimo da zamrznemo

Rok trajanja u zamrzivaču: Riblji fileti mogu da se čuvaju u zamrzivaču od šest meseci do godinu dana ako su dobro upakovani u vakuumu, na temperaturi ispod nula stepeni. Pored toga, ne oklevajte da pitate prodavca o poreklu ribe i uslovima skladištenja. Koristite svoja čula i verujte svojim instinktima da obezbedite svežinu ribe koju kupujete, piše Živim.
 

Komentari (0)