Ako posle ogromnih božićnih kolača, torti i kolača nemate ideju za zanimljiv desert za vaš novogodišnji sto, onda je ova torta za palačinke idealno rešenje. Lako se pravi, nema mnogo sastojaka, a rezultat je ukusan i sočan kolač koji se topi u ustima.
Recept je objavljen na Jutjub kanalu Lieblingsdesserts, a za samo dve nedelje pogledalo ga je više od 2,3 miliona ljudi iz celog sveta, piše Miss7.
Divna torta od palačinki
Sastojci - za palačinke:
- 180 g brašna
- 35 g nezaslađenog kakao
- prstohvat soli
- 10 g šećera
- 3 jaja
- 260 ml vrućeg mleka
- 160 g ključale vode
- 60 g tečnog meda
- 25 ml ulja + ulje za podmazivanje tiganja
Sastojci - za krem:
- 250 g krem sira
- 90 g šećera u prahu
- 150 g punomasne pavlake
- 250 g šlaga (33% masnoće)
- 20 g tečnog meda
- šećer u prahu za posipanje
Postupak: U činiju stavite brašno, kakao, prstohvat soli i šećera i sve dobro izmešajte. Zatim dodajte 3 jaja, postepeno sipajte mleko uz mešanje, pa dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Procedite testo za palačinke kroz sitno sito da ne ostanu grudvice. Dodajte med u testo i ostavite da odstoji 20 minuta. Posle toga, pomešajte sa 25 ml biljnog ulja. Podmažite tiganj biljnim uljem i pržite palačinke sa obe strane na srednjoj vatri. Trebalo bi da dobijete 14 palačinki. Za kremu dobro izmešati krem sir, 45 g šećera u prahu i pavlaku. U drugoj posudi izmiksajte slatku pavlaku i 45 g šećera u prahu u čvrst šlag. Dodajte u kremu i sve dobro promešajte. Svaku palačinku premazati kremom. Ostavite malo kreme za kasnije. Svaku palačinku preklopite dvaput. Zatim svaku palačinku namazati preostalim kremom. Pažljivo urolajte tri palačinke u nizu. Zatim svaku palačinku "zalepite" na rolnu tako što ćete jednu po jednu slagati sa premazanim delom i svaki put dobro pritiskati. Umotajte tortu u kalup za torte i prekrijte providnom folijom. Stavite tortu u frižider da odstoji 8-10 sati. 8. Uklonite kalup i foliju. Pre serviranja tortu posuti šećerom u prahu.
Bonus video: