Mirišu na detinjstvo: Nema slavlja bez breskvica, evo kako da napravite najbolje i najslađe!

Vesti 26.12.2023 16:08 0

Ovog Božića pripremite ih po receptu naših mama (i baka) i uživajte u mirisima i ukusima detinjstva...

posne breskvice

Shutterstock

Znate li onaj poseban kolač, koji vas odmah vraća u vreme kada ste bili dete? Ako vam misli lete ka breskvicama, na pravom ste mestu!

Prijatni i topli mirisi kolača koji pune dom uoči Božića mogu trenutno da nas razvesele i vrate uspomene na bezbrižno detinjstvo. Visoko na listi omiljenih prazničnih kolača su breskvice, jedan od najpoznatijih tradicionalnih slatkiša.

breskvice

Shutterstock

 

Složićete se sa nama, teško je zamisliti Božić bez ovih slatkih, ukusnih i mirisnih kolačića koji se generacijama spremaju u našim domovima, piše Miss7. Ovog Božića pripremite ih po receptu naših mama (i baka) i uživajte u mirisima i ukusima detinjstva.

Hrskave i mirisne breskvice

Sastojci - za testo:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml ulja
  • 500 g višenamenskog brašna
  • 1/2  većeg limuna, rendana kora
  • 3 kašike mleka
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci - za fil:

  • 250 g džema od šljiva
  • 100 g džema od šipka
  • mrvice iz sredine breskvica 
  • malo ruma

Sastojci - za dekoraciju:

  • ekstrakt jagode razblažen u vodi
  • fini kristal šećer

Postupak: U veću činiju stavite brašno, prašak za pecivo i rendanu limunovu koricu. Pomešajte jaja sa šećerom i uljem. U mešavinu brašna dodajte umućena jaja i zamesite meko testo. Od pripremljenog testa formirajte veknu, stavite je na pobrašnjen tanjir, a zatim stavite u frižider na pola sata. Nakon što se odmori, premesite ga na pobrašnjenoj dasci, odsecite komad koji ćete rukama umotati u dugačak rolat pa iseći na komade kao za njoke. Od komada oblikujte kuglice i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Imajte na umu da će kuglice tokom pečenja prilično porasti. Pecite ih na 180 stepeni Celzijusa 10 do 15 minuta, ili dok ne porumene. Pečene breskve ili polovine breskve pažljivo izdubite vrhom noža. Od ostatka breskvi očišćenih od koštica, džema od šljiva i šipka i ruma pripremiti fil. Napunite izdubljene polovine breskve do vrha. Spojite polovine (jednake veličine) sa stranama premazanim puterom u breskve. Pripremljene breskve sa svake strane malo potopite u razblažen crveni ekstrakt, pa ih uvaljajte u kristal šećer.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading