Da li i vi pravite tu grešku? Ovako ćete znati da stavljate previše praška u mašinu, a jedan znak je zdravstveni problem

Vesti 24.12.2023 18:39 0

Mnogi greše misleći da više deterdženta u mašini znači čistiji i mirišljaviji veš, ali to nije istina. Višak deterdženta oštećuje mašinu i čini veš grubim.

žena pere veš

Shutterstock

Ako je veš, nakon što ga izvadite iz mašine, krut i grub na dodir, znači da verovatno stavljate više deterdženta nego što je potrebno.

Problemi koji nastaju

Sa previše praška za veš, uklonićete prljavštinu s odeće, ali će se tkanina brže i lakše pohabati, boja će nestati, a odeća će postati neprijatna za nošenje jer je gruba. Možete dobiti i alergiju. Kada sipate više deterdženta, stvoriće se više pene u mašini, a veš će se slepiti i neće se dobro oprati. Pritom će se na odeći videti tragovi deterdženta kada se veš osuši. Uz sve to rizikujete i kvar mašine, jer se višak stvrdnutog deterdženta teško otapa pa će se teže izbaciti iz mašine, a može se dogoditi i da se komadići nakupe u odvodnom crevu i zapuše ga.

Koja količina je dovoljna?

Ako veš nije previše prljav, dovoljno je da u mašinu za veš stavite dve kašike deterdženta. Ako odeću perete ručno, potrebno je manje, a sve zavisi od kvaliteta deterdženta koji koristite, jer koncentrati imaju jaču moć pranja i dvostruko su jači od običnog praška, što znači da treba koristiti dvostruko manje nego što biste stavili običnog deterdženta.

Kako ukloniti višak deterdženta?

Kako biste izbegli iritaciju kože, potrebno je ukloniti višak koji je ostao na odeći. Potopite odeću u vodu u koju ste dodali šoljiu sirćeta (pomoći će da se višak deterdženta brže i lakše ukloni s veša), zatim istrljajte vidljive tragove i ostavite veš sat vremena da stoji potopljen. Nakon toga ga stavite u mašinu i uključite samo ispiranje.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading