Ovako rade kuvari kad im nešto zafali: Umesto jajeta stave jedno voće, a evo čime zamene ostale sastojke iz recepta

Vesti 10.12.2023 11:53 0

Koliko vam se puta desilo da u toku pripreme kolača ili ručka shvatite da nemate u kući neki od sastojaka iz recepta? Posegnite za zamenom koju sigurno imate.

žena

Shutterstock

Postoje alternative za poznate sastojke u receptima. Pročitajte šta možete da stavite umesto kvasca, jaja, meda, kečapa, oraha, čokolade...

Nemate jaja?

Ako pravite brzi desert, a u kući nemate ovaj ključni sastojak, umesto jednog jajeta stavite pola banane. Kod pravljenja domaće testenine, jedno jaje možete zameniti mešavinom pola kašičice praška za pecivo, kašičicom vode i kašičicom sirćeta.

Šta staviti umesto kvasca?

U receptu, kvasac možete da zamenite sodom bikarbonom i limunovim sokom koje ste pomešali u istoj količini. Recimo, ako treba staviti dve kašičice kvasca u prahu stavite po jednu kašičicu sode bikarbone i soka od limuna. Kiselina iz limunovog soka reaguje sa sodom bikarbonom, stvarajući isti efekat kao kvasac.

krekeri

Shutterstock

 

I prezle imaju zamenu

Ako u kući nemate prezle, stavite izmrvljeni kornfleks, slane krekere, grisine. Stavite odabranu zamenu u kesu i pređite oklagijom preko njih da ih izmrvite, savetuju iskusne kuvarice.

Nestalo vam slatke pavlake?

Umesto slatke pavlake, u torte i kolače možete da stavite mleko i maslac - šoljica mleka pomešana sa tri kašike maslaca zameniće jednu šoljicu pavlake.

Zamena za čokoladu

Kada nemate čokoladu, možete da napravite čokoladni kolač. Umesto 30 grama čokolade za kuvanje stavite tri kašike kakao praha i jednu kašiku maslaca, pa potrebnu količinu izračunajte na osnovi one koja stoji u receptu.

orasi

Shutterstock

 

Umesto oraha

Orahe u torti ili kolaču možete da zamenite prezlama, grizom ili izlomljenim ovsenim pahuljicama u istoj količini.

Kečap napravite sami

Šoljicu kečapa dobićete ako pomešate kašičicu sirćeta i kašičicu šećera sa čašom paradajz sosa, savetuju domaćice.

Med od šećera

Ako u kući nemate meda, istopite 100 grama šećera sa dve kašike vode - zameniće 100 grama meda.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading