Postoji veoma lak način da čuvamo naraslo testo. Čak i kada je umešeno, nema potrebe da se ostavlja na toplom mestu i da čekate satima dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Premažite kesu od najlona uljem, stavite u nju umešeno testo, premažite ga uljem odozgo i vežite kesu da u njoj nema vazduha. Stavite kesu sa testom u frižider na najnižu policu, ali ostavite i mesta da može da naraste.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Kada umesite testo uveče, ostavite ga u frižideru preko noći. Ujutro ga izvadite i ostavite ga da se odmori. Kasnije ga oblikujte u pogaču, mekike, picu ili šta god odaberete.
Ovaj metod je oproban i veoma je lako da ujutru pripremite doručak od testa, testom koje je umešenu uveče i ostavljeno u frižideru – takozvano ohlađeno testo.

Foto: Pixabay
Na žalost, ovakvo testo može da se čuva samo 3 dana, nakon toga gubi svoju elastičnost i najbolje je da od njega ne pravite ništa.
Testo može da naraste i da ga nakon toga u najlonu stavite u zamrzivač. Izvadite ga i ostavite da se odmrzne. Ovakvo testo je mekano i sa njim se lako radi.
Testo možete čuvati i u posudi. Odozgo ga pokrijte providnom folijom i ostavite ga na hladnom. Da bi vama bilo lakše, podelite testo na 2 ili 3 lopte, izvadite jednu i recimo od nje pripremite picu, a ostatak testa ostaje na hladnom.
U zamrzivaču, trajnost testa se povećava i tamo ga možete čuvati oko 6 meseci.
Bonus Najžena: