Uštedite živce i vreme: Ako ovo uradite, šoferšajbna i brava na kolima se neće zalediti!

Vesti 04.12.2023 15:43 0

Ne čekajte jutro da biste rešili problem zaleđenog automobila. Život će vam biti mnogo lakši ako sprečite da se to desi.

auto

Shutterstock

Birajte istok

Imate li mogućnosti, uvek automobil parkirajte tako da prednji deo bude okrenut ka istoku. Tako će prvi jutarnji zraci sunca polako otapati led na šoferšajbni.

Pomažu alkohol i sapun

Napravite tečnost za odleđivanje stakla koju ćete ujutro poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, 100 ml vode i 1 kašičicu deterdženta za pranje sudova. Dobro promućkajte. Ili sipajte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode) pa to koristite.

Zaštitite brave

Isprskajte ih sprejem za otklanjanje rđe i podmazivanje WD40 uveče i neće se zalediti preko noći.

Da se vrata ne zalede

Namažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje. Uradite to čim izađete iz vozila kako biste sutradan bez problema otvorili vrata.

auto

Shutterstock

 

Snađite se

Ako se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu - posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da se odvezete kući.

Čarape na brisače

Navucite stare čarape na brisače da se tokom noći ne bi zalepili za staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalepiti.

Zaštita za retrovizore

Stavite na njih plastične kese, pa se neće zalediti, obmotajte ih cele.

Stavite karton na stakla

Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu ne zalede i iskusni vozači taj trik često koriste. Umesto kartona možete staviti i neki stari peškir.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading