Kolač sa biskvitom, filom od jabuka i šlagom je bio jedan od omiljenih u staroj Jugoslaviji. Zato ga mnogi danas zovu kolač Jugoslavija. Obradujte svoju porodicu ovim ukusnim desertom.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
200 g brašna
200 g šećera
120 ml ulja
1 prašak za pecivo
135 ml vode
Fil:
1 kg jabuka
1 l vode
200 g šećera
2 pudinga od vanile
1 kesica šlaga
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, a zatim umutite belanca u čvrst sneg uz prstohvat soli. Potom umutimo žumanca sa šećerom i kada postanu penasta dodajte ulje i vodu. Dodajte pomešane brašno i prašak za pecivo. Dobro umutite mikserom pa sjedinite sa belancima kašikom. Sipajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Proveravajte čačkalicom da li je pečeno. Kada je čačkalica suva, biskvit je gotov.
Fil: Očistite jabuke, isecite na kriške i dodate u proključalu vodu sa šećerom. Kada omekšaju (za 20-ak minuta), dodajte vodu sjedinjenu sa dva pudinga od vanile. Mešajte dok ne dobijete puding.
Sipajte fil na biskvit i izravnajte. Kada se kolač potpuno ohladi ukrasite ga umućenim šlagom.