Kolač sa jabukama i šlagom: Sve domaćice su ga vikendom pravile u Jugoslaviji, jer je jeftin i gotov očas posla!

Vesna Vukadinović Vesti 03.12.2023 17:42 0

Ovaj kolač sa jabukama podseća na neka davno prošla vremena i vraća nas ukusom i mirisom u detinjstvo.

kolač

Printscreen/Youtube

Kolač sa biskvitom, filom od jabuka i šlagom je bio jedan od omiljenih u staroj Jugoslaviji. Zato ga mnogi danas zovu kolač Jugoslavija. Obradujte svoju porodicu ovim ukusnim desertom.

Sastojci:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Za biskvit:

4 jaja

200 g brašna

200 g šećera

120 ml ulja

1 prašak za pecivo

135 ml vode

Fil:

1 kg jabuka

1 l vode

200 g šećera

2 pudinga od vanile

1 kesica šlaga

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, a zatim umutite belanca u čvrst sneg uz prstohvat soli. Potom umutimo žumanca sa šećerom i kada postanu penasta dodajte ulje i vodu. Dodajte pomešane brašno i prašak za pecivo. Dobro umutite mikserom pa sjedinite sa belancima kašikom. Sipajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Proveravajte čačkalicom da li je pečeno. Kada je čačkalica suva, biskvit je gotov.

Fil: Očistite jabuke, isecite na kriške i dodate u proključalu vodu sa šećerom. Kada omekšaju (za 20-ak minuta), dodajte vodu sjedinjenu sa dva pudinga od vanile. Mešajte dok ne dobijete puding.

Sipajte fil na biskvit i izravnajte. Kada se kolač potpuno ohladi ukrasite ga umućenim šlagom.

Komentari (0)