Baklava je tradicionalna torta poreklom sa Bliskog istoka, ali je širom sveta postala poznata po neverovatnoj slatkoći i bogatstvu ukusa. Iako se većina ljudi i dalje drži originalnog recepta, postoji milion varijacija ove torte, a za oko nam je zapeo venac od baklave, koji nije teško napraviti ako se pridržavamo recepta.To je kolač koji je zanimljiv odmak od uobičajeni praznični deserti.
Džojs Mrad je gastro blogerka na čijem Instagram profilu smo naišli na ovaj zanimljiv recept za venac od baklave. Kombinacija tradicionalnog ukusa sa nešto drugačijim, modernim pristupom je odlična kombinacija, a kakvo je bolje vreme od praznika da se uverite koliko je dobra ova torta, piše Miss7.
U nastavku vam donosimo detaljan recept i video, tako da možete početi da odete u nabavku sastojaka već danas.
Sastojci za venac od baklave:
Testo za venac od baklave
16 listova kore za savijače
1 šolja rastopljenog putera
Sirup za venac od baklave
1/2 šolje šećera
1/2 šolje vode
1 štapić cimeta
1 kašičica esencije ružine vode
rendana kora i sok od 1 pomorandže
rendana kora i sok od 1 limuna
Krema za venac od baklave
1/4 šolje putera
3/4 šolje šećera limunove kore
1 šolja mlevenog pšeničnog griza
4 šolje mleka
1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Bonus Najžena: