Venac od baklave umesto kuglofa: Ove praznične sezone pomerite granice, učinite vašu trpezu posebnom i impresionirajte goste

Vesti 02.12.2023 18:33 0

Kombinacija tradicionalnog ukusa sa nešto drugačijim, modernim pristupom...

venac

Printscreen/Instagram/joyfulhomecooking

Baklava je tradicionalna torta poreklom sa Bliskog istoka, ali je širom sveta postala poznata po neverovatnoj slatkoći i bogatstvu ukusa. Iako se većina ljudi i dalje drži originalnog recepta, postoji milion varijacija ove torte, a za oko nam je zapeo venac od baklave, koji nije teško napraviti ako se pridržavamo recepta.To je kolač koji je zanimljiv odmak od uobičajeni praznični deserti.

Džojs Mrad je gastro blogerka na čijem Instagram profilu smo naišli na ovaj zanimljiv recept za venac od baklave. Kombinacija tradicionalnog ukusa sa nešto drugačijim, modernim pristupom je odlična kombinacija, a kakvo je bolje vreme od praznika da se uverite koliko je dobra ova torta, piše Miss7.

 

 

U nastavku vam donosimo detaljan recept i video, tako da možete početi da odete u nabavku sastojaka već danas. 

Sastojci za venac od baklave:

Testo za venac od baklave

16 listova kore za savijače
1 šolja rastopljenog putera

Sirup za venac od baklave

1/2 šolje šećera
1/2 šolje vode
1 štapić cimeta
1 kašičica esencije ružine vode
rendana kora i sok od 1 pomorandže
rendana kora i sok od 1 limuna

Krema za venac od baklave

1/4 šolje putera
3/4 šolje šećera limunove kore
1 šolja mlevenog pšeničnog griza
4 šolje mleka
1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

  • Za sirup: Sve sastojke staviti u šerpu, ostaviti da provri, pa kuvati oko 15 minuta, pa skloniti sa ringle i izvaditi štapić cimeta.
  • Za kremu: Zagrejte rernu na 180°C, a puter istopite u šerpi na srednjoj vatri. Dodati pšenični griz, šećer, ekstrakt vanile i limunovu koricu, pa sve dobro izmešati. Postepeno dodajte mleko i stalno mešajte dok se krema ne zgusne, pa ostavite da se ohladi.
  • Po jedan list kore poređati uspravno i premazati puterom, pa preko staviti drugi list i ponoviti postupak sa puterom. Dodajte jednu veliku kašiku kreme u donji desni deo, zatim jednu kašiku u sredinu i jednu kašiku u donji levi deo.
  • Krem prekrijte korom, dobro pritisnite i ponovite postupak. Zgužvajte višak kore i preklopite drugi komad kore tako da sedi na vrhu.
  • Prerežite ga na tri dela i pazite da krajevi budu čvrsto stisnuti, pa ponovite postupak i stavite komade u posudu za pečenje koju ste prethodno premazali puterom.
  • Sve zajedno pecite oko 40 minuta, a kada je gotovo prelijte ohlađenim sirupom i ređajte u krug da liči na venac. Takođe, tortu dodatno ukrasite po želji.
  •  

    Bonus Najžena:

     

     

     

    Komentari (0)
    Loading