Svi dobro znamo da Balkanu nije potreban veliki razlog za svađu na društvenim mrežama, ali jedan argument sada poprima prilično velike razmere. Pitanje je - stavljate li jaje u sarmu ili ne?
Naime, jedni tvrde da se jaje stavi u smesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestiraju i tvrde da jaje nema što tražiti u sarmi.
Anketa
Stavljate li jaje u sarmu?
A rasprava je dobila zamah nakon što je hrvatski portal 24sata objavio recept iz kuvara iz 1952. godine po kome u sarmu ide jaje. Inače, recept ide ovako:
Sastojci:
- 3 glavice kiselog kupusa
Fil za sarmu:
- 1/2 kg seckanog junećeg mesa,
- 1/2 kg seckanog svinjskog mesa,
- 4 velike kašike suve slanine isečene na sitne kockice,
- 2 velike kašike masti,
- 1 sitno seckani crni luk (mora da se isprži žuto),
- 1 celo jaje ,
- 1 velika kašika soli,
- 1/2 velike kašike bibera,
- 6 velikih kašika pirinča
Preliti:
- 5 velikih kašika masti,
- 3 velike kašike brašna,
- 1 velika kašika paprike,
- 2 do 3 litre supe od suhog mesa ili vode
- 1 litra izrezanog kiselog kupusa,
- 2 velike kašike soli
Priprema: Sve što je navedeno pod 'Sarma fil' treba dobro izmešati u posudi. Sa svake glavice zelja skinite listove i malo isecite rebra, da budu tanji, a da se list ne povredi. Na dlan stavite list kiselog kupusa, a na list kašiku ovog nadeva. Na strani ruke gde je mali prst, preklopite kraj lista. Kraj lista koji je najbliži računu, primite i umotajte fil. Ostao je još jedan kraj koji nije umotan. Pritisnite to prstima. Lagano poprskajte, zalijte vodom ili supom, dodajte seckano zelje, posolite, prokuvajte, stavite sarme na zelje, poklopite posudu i kuvajte na tihoj vatri 3 do 4 sata. Ako je zelje previše kiselo, dodajte jednu ili dve kocke šećera, a ako imate surutke umesto vode.