Biće kao novi! Evo kako da skinete fleke sa tepiha od pamuka, vune i sintetike, sve što vam treba imate u kuhinji

Vesti 26.11.2023 20:15 0

Kada biste znali koliko se prljavštine uvuče u tepihe po kojima svakodnevno hodate, češće biste ih prali. Evo kako da pravilno čistite sve vrste podnih prostirki kako bi dugo potrajale.

žena

Shutterstock

Ručno operite pamučne prostirke

Prirodni materijali, kao što su pamuk i vuna su osetljivi i ove staze perite ručno, blagim deterdžentom i mekom četkom ili sunđerom koji nije abrazivan. Isperite ih vodom u koju ste sipali malo alkoholnog sirćeta kako biste uklonili ostatke prljavštine. Urolajte stazu u tanak peškir i gazite preko nje kako bi se dobro ocedila. Iznesite napolje da se osuši.

Sintetičke staze ubacite u mašinu

Staze i male tepihe koji su od sintetičkih materijala perite u mašini za veš. Proverite na etiketi proizvođača da li je to dozvoljeno i na kojoj temperaturi mogu da se peru. Stavite da se suše napolju kada je suvo vreme, kako bi bilo što brže. Ako staze dugo stoje mokre može se stvoriti buđ.

Skinite fleke s većih tepiha

Svake 2-3 godine velike tepihe treba dati na profesionalno pranje. U međuvremenu ih sami čistite. Prebrišite ih mešavinom od četiri dela hladne vode i jednog dela alkoholnog sirćeta. Fleke skinite tako što ćete na njih naneti skrobno brašno i posle 24 sata ga usisajte. 

Kada da pozovete profesionalce

Pranje tepisona koji ide od zida do zida prepustite profesionalcima. Pre nego što dođu, usisajte i sklonite nameštaj. Posle čišćenja hodajte po tepisonu samo u belim čarapama 24 sata, jer je toliko potrebno da se potpuno osuši. Između pranja fleke uklanjajte na isti način kao sa tepiha.

Komentari (0)
Loading