Da pranje jakni ne bude bauk: Primenite par jednostavnih trikova, pomažu da se izbegnu ogrebotine i rupe

Vesti 10.11.2023 17:56 0

Jakne je najbolje prati s velikom količinom vode i na manjem broju obrtaja...

jakna

Shutterstock

Da bi vaša zimska jakna što duže zadržala originalan izgled i svoju glavnu namenu - da vas štiti od hladnoće, potrebno je da je pravilno održavate i negujete. Iako manje mrlje na jakni mogu uspešno da se uklone vlažnim sunđerom i uz malo deterdženta, nekad to ne pomaže, pa bi trebalo da imate na umu ovih nekoliko ključnih saveta.

Jakne je uvek najbolje prati samostalno, odnosno bez drugih odevnih predmeta u mašini. Pufnastim zimskim jaknama potreban je dodatan slobodan prostor kako bi se mogle raširiti. Takođe, pre pranja u mašini svi patentni zatvarači i čičak zatvarači na jakni moraju biti zatvoreni kako bi se izbegle ogrebotine i rupe tokom pranja, pišu Novosti.

Prašak za veš

Shutterstock

 

Jakne je najbolje prati s velikom količinom vode i na manjem broju obrtaja. Savetuju se programi "osetljivo'" ili "pranje vune" na maksimalnih 40 stepeni.

Uključiti centrifugu nakon pranja, da ili ne?

Jakne prilikom pranja u mašini upijaju mnogo vode, pa svakako treba uključiti centrifugu. Ipak, odaberite nežni ciklus centrifuge od maksimalno 400 okretaja u minuti, kako se materijal jakne ne bi oštetio.

Pripazite na izbor deterdženta kod pranja

Budući da sastojci normalnih deterdženata razgrađuju belančevine, nisu prikladni za čišćenje i negu zimskih jakni jer se perje, kao i kosa, sastoji od proteina keratina, koji se pak sastoji od proteina i aminokiselina. Posebni deterdženti za perje delotvorno štite perje za vreme pranja u veš mašini, pa će tkanini dati potrebnu količinu masnoće.

Sušenje jakne u sušilici

Pravilno pranje zimske jakne u mašini je važno, ali još je važnije da je optimalno osušite. Samo dobro osušeno perje će se ponovno naduvati i ispuniti unutrašnjost jakne, čineći je mekom, toplom i pufastom. Stoga, jakne uvek treba sušiti u mašini za sušenje veša, sa hladnim vazduhom i do maksimalno 40 stepeni. Takođe, važno je da ima dovoljno prostora u bubnju, da se suši jedina. 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading