Kako bi kuhinja uvek bila čista i bezbedna za zdravlje, američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti propisuje dva saveta: čišćenje i dezinfekciju. Čak i ako to radite redovno, bakterije se mogu razmnožavati u kuhinji na mestima gde najmanje očekujete. Zato ove kuhinjske predmete morate češće da menjate:
Sunđeri
Iako služe za čišćenje, mogu širiti opasne bakterije. Na sunđerima se često nalaze bakterije zbog tog ašto su stalno vlžani i u dodiru sa hranom. Stručnjaci predlažu da se sunđer kojim perete posuđe menja svake nedelje.
Daske za sečenje
Sirovo meso, povrće, hleb i druga hrana završavaju na dasci za sečenje, a noževi ostavljaju udubljenja u njima koja brzo postaju leglo bakterija. Pravilo je da se daska menja najmanje jednom godišnje.
Posude za led
Da li ste primetili da vam led nekad ima čudan ukus? To je zato što se mirisi iz zamrzivača apsorbuju u posudu i prenose na led. Čim to osetite, kupite novu posudu.
Drvene varjače i drugi pribor
Drvene kašike, kutlače i drugo posuđe koje koristite za spremanje jela, poroznije je od metalnog posuđa, pa je važno da ih zamenite ako se pojave pukotine u njima ili zadrže mirise i mrlje koji se ne mogu ukloniti.
Aparat za kafu
Mnogi ljudi ignorišu preporuke proizvođača da redovno čiste aparat za kafu, ali ako to ne učinite, kalcijum i buđ se nakupljaju u njemu. Pored čišćenja spoljašnjosti aparata, nemojte zanemariti čišćenje rezervoara za vodu, koji mnogi ljudi ne čiste dovoljno često.
BONUS VIDEO: