U čemu je tajna: Uz ovu starinsku metodu, najlakše ćete ukiseliti kupus, a može da izdrži do kasnog proleća

Slobodanka Ćorić Vesti 17.10.2023 09:57 0

Pre svega je važno dobro se pripremiti i uzeti sve neophodne sastojke i opremu

kupus

Shutterstock

Jesen je stigla, kupus je gotov, pa zašto ne krenuti u akciju koja se zove "kiseljenje kupusa", možda nekome samo treba. Pa da počnemo, pre svega je važno dobro se pripremiti i uzeti sve neophodne sastojke i opremu.

Sastojci:

  • 30 kg kupusa
  • 2 kg soli
  • vodu po potrebi

Priprema: Zreli kupus, čvrstih glavica, očistite od oštećenih listova i oštrim nožem izdubite „koren“. Popunite udubljenje napravljeno solju. Na dno bureta pospite so i na njega stavite posoljene glavice kupusa, u razmake između glavica stavite četvrtine kupusa ili po želji i manje delove. Ponekad se može oribati kupus, posoliti i napuniti plastične kese sa tako ribanim kupusom koji mora da se izbuši i dobro zatvori, a sa takvim kesama mogu da se popune razmaci između glavica kupusa i ne treba ga više seći.

Kada je sav kupus gotov, posolite sadržaj bureta i dolijte vode tako da kupus bude skoro sav u vodi. Ne bi trebalo da bude ceo, jer će mu se smanjiti zapremina i „sedeće“ u buretu, čemu pomažu tegovi (kamen, kese sa vodom, flaše sa vodom). Pre stavljanja tegova, dobro je staviti prešu (plastične, drvene letvice).

Posle nekoliko dana treba kontrolisati kupus, po potrebi dodati vodu, a narednih dana sakupiti penu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i tegove Ovako pripremljen kupus na dobrom mestu može da izdrži do kasnog proleća ako ga pre toga ne potrošite zbog kvalitetnih sastojaka i finoće. U masu kupusa dodaje se 2,5 odsto soli, ali treba uzeti u obzir i vodu koja se dodaje u bure. Neko u bure dodaje zrna kukuruza, karanfilića, lovorov list, ali je najbolje da se sve začine dodaju tokom kuvanja.
 

 

Komentari (0)
Loading