U čemu je tajna: Uz ovu starinsku metodu, najlakše ćete ukiseliti kupus, a može da izdrži do kasnog proleća

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 17.10.2023 09:57 0

Pre svega je važno dobro se pripremiti i uzeti sve neophodne sastojke i opremu

kupus

Shutterstock

Jesen je stigla, kupus je gotov, pa zašto ne krenuti u akciju koja se zove "kiseljenje kupusa", možda nekome samo treba. Pa da počnemo, pre svega je važno dobro se pripremiti i uzeti sve neophodne sastojke i opremu.

Sastojci:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

  • 30 kg kupusa
  • 2 kg soli
  • vodu po potrebi

Priprema: Zreli kupus, čvrstih glavica, očistite od oštećenih listova i oštrim nožem izdubite „koren“. Popunite udubljenje napravljeno solju. Na dno bureta pospite so i na njega stavite posoljene glavice kupusa, u razmake između glavica stavite četvrtine kupusa ili po želji i manje delove. Ponekad se može oribati kupus, posoliti i napuniti plastične kese sa tako ribanim kupusom koji mora da se izbuši i dobro zatvori, a sa takvim kesama mogu da se popune razmaci između glavica kupusa i ne treba ga više seći.

Kada je sav kupus gotov, posolite sadržaj bureta i dolijte vode tako da kupus bude skoro sav u vodi. Ne bi trebalo da bude ceo, jer će mu se smanjiti zapremina i „sedeće“ u buretu, čemu pomažu tegovi (kamen, kese sa vodom, flaše sa vodom). Pre stavljanja tegova, dobro je staviti prešu (plastične, drvene letvice).

Posle nekoliko dana treba kontrolisati kupus, po potrebi dodati vodu, a narednih dana sakupiti penu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i tegove Ovako pripremljen kupus na dobrom mestu može da izdrži do kasnog proleća ako ga pre toga ne potrošite zbog kvalitetnih sastojaka i finoće. U masu kupusa dodaje se 2,5 odsto soli, ali treba uzeti u obzir i vodu koja se dodaje u bure. Neko u bure dodaje zrna kukuruza, karanfilića, lovorov list, ali je najbolje da se sve začine dodaju tokom kuvanja.
 

 

img
27. 04. 2025 16:59

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

img
04. 04. 2025 14:20

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

img
04. 05. 2025 20:00

PUTIN UPOZORIO NEMCE NA NEMAČKOM JEZIKU: Evo šta im je poručio

img
04. 05. 2025 20:17

KONAČNO JE USPEO: Kasper Rud osvojio prvi masters u karijeri!

img
04. 05. 2025 20:17

OBRADOVIĆ ZABRINUO NAVIJAČE PRED PLEJ-OF: Povrede kroje Partizanov tim!

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

img
24. 04. 2025 14:02

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

img
04. 05. 2025 19:58

OGLASIO SE GRADONAČELNIK NOVOG SADA O DIVLjAKU KOJI URINIRALO PO CVEĆU: Ovakvo skrnavljenje mesta tragedije je apsolutno nedopustivo

img
04. 05. 2025 19:39

"HODAM ISPRED VAS DA BUDEM ŠTIT": Vučić objavio moćnu poruku narodu uz video pregled nedelje (VIDEO)

img
04. 05. 2025 19:37

Bojana Šijan zablistala u USKOJ HALJINI na veselju povodom krštenja sina, a tek da vidite slavljenička tortu (FOTO)

img
05. 05. 2025 10:57

NOVI PRAVAC "OSLOBAĐA" CENTAR GRADA: Asfaltirani prvi kilometri na severnoj obilaznici oko Kragujevca, radi se i na petljama

img
04. 05. 2025 19:45

UMALO OD GOTOVOG VERESIJA Partizan se "kockao", ali pobedom nad Megom najavio početak plej-ofa

img
04. 05. 2025 19:39

"HODAM ISPRED VAS DA BUDEM ŠTIT": Vučić objavio moćnu poruku narodu uz video pregleda nedelje (VIDEO)

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

img
04. 05. 2025 20:17

Gradonačelnik Novog Sada osudio vandalski čin skrnavljenja mesta nesreće: "Apsolutno nedopustivo!"

img
05. 05. 2025 10:58

"Blokaderima preti neuspeh, razočaranje bi moglo da bude veliko": Nemački list FAZ analizirao proteste u Srbiji (FOTO)

Komentari (0)