Bez obzira koju vrstu hleba koristite većina domaćica ima isti problem, već posle dva dana hleb je tvrd kao kamen. Čak i onaj koji ima produženu svežinu će se ubuđati ili postati nejestiv posle nekoliko dana.
Kako je za portal "Food and Wine" objasnila Madelin Osten stručnjak za hleb i peciva u jednoj pekari u Majamiju postoje brojni načini kako da se sačuva svežina hleba.
- Najvažnije je na koji način čuvate hleb kako biste izbegli pojavu buđi usled previše vlage ili da vam se hleb toliko svrdne da bude kao kamen. Kutije za čuvanje hleba su odličan način da zadržite njegovu svežinu, jedino je neophodno da redovno čistite ove kutije kako bi hleb bio bezbedan za upotrebu - rekla je ona.
Evo pet fantastičnih načina kako da zadržite svežinu hleba duže vreme i na taj način sprečite njegovo bacanje, ali i bespotrebno trošenje novca.
1. Papir a ne plastika
Hleb nikad nemojte čuvati u plastičnim kesama jer na taj način ne može da diše i vrlo brzo će se ubuđati usled kondenzovanja vode. Ovo se posebno odnosi na hleb koji ste kupili dok je bio još vruć. Umesto plastičnih koristite papirene kese, a okrajak uvek vratite na isečeni deo kako bi se zadržala svežina ostatka hleba.
2. Celer
Postoji jednostavan trik kako da svežinu hleba zadržite više dana. U Kesu u kojoj ga čuvajte ubacite stabljiku očišćenog celera. Ovo povrće je bogato vodom i hleb će iz celera crpeti vlagu i tako ostati svež duže vremena.
3. Važno je mesto
Mesto na kome čuvate hleb je od ključne važnosti. nemojte ga držati u frižideru jer će vlaga dodatno uticati da se ubuđa. Takođe, izbegavajte da ga držite u blizini šporeta ili mašine za pranje sudova. zašto? Zato što prilikom kuvanja para iz hrane će natapati hleb. Isto važi i za mašinu za pranje sudova.
Bonus video: