Bez čekanja da naraste kvasac, bez čekanja da nakisne testo, tri puta brže do savršenog lisnatog testa i izvanrednih pogačica sa sirom!
Sastojci:
- 300 ml mleka
- 200 ml vode
- 100 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 40 gr svežeg kvasca
- 250 gr margarina
- 500 gr sitnog sira
- 1 kg brašna
- 1 žumance ( opciono )
Priprema:
- U toplo mleko dodati toplu vodu i izmrviti kvasac, dodati šećer pa sve izmešati.
- Dodati pola mere brašna od ukupne količine, so, skoro svo ulje ( ostavite 2 kašike ) i 2 pune kašike sira.
- Izmešati sve, pa postepeno dodavati brašno da se umesi testo. Testo bi trebalo da bude ni pretvrdo ni premekano, ali ni da se lepi za ruke.
- Kada umesite testo prelijte ga sa one dve kašike ulja sto su preostale, pa opet izmesite i ostavite dok pripremite sir i margarin.
- Izaberite sitan sir po vašem ukusu.
- Odmah razvlačite testo, što veće i što tanje u pravougaonik ili kvadrat.
- Na pola narendajte pola margarina pa preklopite.
- Zatim opet na pola narendajte preostao margarin pa opet preklopite.
- Razvucite opet testo i preklopite sa leve strane na desnu na 1/3 pa desnu stranu preko leve na trećinu ( video ).
-Pa dobijenu traku isto na tri dela.
- Pritiskajući oklagijom, ne valjajući razvlačite u početku testo.
- Pritiskamo oklagijom, ne valjamo da nam margarin ne bi cureo.
- Posle valjamo, kada se testo razvuće dovoljno da oklagijom se samo jos malo razvuce.
- Na pola testa nanesite sir i rasporedite.
- Preklopite testo, odsecite tanko ivice i onda secite u kvadrate ili pravougaonike, manje ili veće, po želji i slažite u poljune pleh.
- Premažite žumancetom i posolite još malo pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
- Pogačice neka odstoje dok se rerna ne ugreje.
-Pečenje može biti različito od našeg u zavisnosti od rerne kakvu imate, u proseku ovaj recept zahteva 20ak minuta termičke obrade.
Prijatno!