Zašto prozore ne treba prati kada je sunčano? Nije bapska priča, već postoji vrlo jednostavno objašnjenje

Olja Jelić Vesti 17.09.2023 08:00 0

Uprljane prozore nikad, ali nikad ne perite kad je napolju jako sunce

Pranje prozora

Shutterstock

Vedar, sunčan dan može izgledati kao odlična prilika za čišćenje prozora, ali zapravo to nije najbolje vreme za njihovo pranje.

Mnogi se pitaju zašto je to tako, a mi vam donosimo objašnjenje koje nije zasnovano na verovanjima, već je veoma racionalno.

Glavna stvar je zapravo u temperaturi. Ako je napolju vruće, sunce može prebrzo da osuši prozore, što je obično uzrok nastanka pruga. To je zato što voda i proizvod za čišćenje prozora isparavaju na toploti, ostavljajući za sobom mrlje i pruge.

Pranje prozora

Shutterstock

 

Pitali smo stručnjake za čišćenje šta misle o tome i kada bi trebalo da ih peremo.

- Kada je u pitanju čišćenje prozora, postoji mnogo mitova i priča starih žena, ali ova o izbegavanju čišćenja prozora po vrućem danu je zapravo istinita - kaže Fabulosa.

Internet svet je pun raznih trikova za čišćenje prozora. I dok se neki kunu u staru tehniku pranja uz pomoć novina, dok drugi jednostavno puštaju kišu da ih očisti - u šta smo svakako malo sumnjivi.

- Kada je sunčano, prozori se zagrevaju i deluju kao provodnik toplote. Dakle, svaka voda koja se nanese prilikom čišćenja ispari. To dovodi do pruga i tragova - kaže Fabulosa. 

Ona je onda dala saveti i koje je idealno vreme za pranje prozora.

- Preporučujemo da očistite prozore iznutra i spolja po oblačnom danu.  Prilikom čišćenja koristite sredstva za pranje stakla, jer će vam ona pomoći da ona budu blistava i bez tragova kamenca - kaže ona.

Ako nemate druge opcije osim da čistite prozore kada je sunce, preporučuje se da nanesete penu i očistite samo malu površinu ili jedno prozorsko okno pre nego što pređete na sledeći odeljak kako biste izbegli da se tečnost osuši na staklu.

Čišćenje prozora se ne može izbeći, jer prozorska stakla i okviri uvek pokupe prljavštinu. Redovno čišćenje će pomoći u održavanju tradicionalnih prozora, a takođe će napraviti značajnu razliku u nivou prirodnog svetla u svakoj prostoriji.

Čisti prozori će značajno uticati na to kako se osećate u svom domu. Kroz njih prolazi veća količina svetlosti, što ga čini vedrijim mestom za boravak.

Pranje prozora

Shutterstock

 

Najbolje je da očistite prozore kada je oblačan dan. Možete ih oprati i rano ujutru dok su temperature relativno niske. Njihovo čišćenje tokom vrelih dana moglo bi da bude težak posao jer se pruge iznova i iznova pojavljuju, što nikome nije potrebno.

 

Komentari (0)
Loading