Postoje jednostavni trikovi kojim se prskanje može sprečiti, a retko ko zna za njih.
Začin pre hrane
Trik koji sprečava to je krajnje lak, čim u tiganj dodate ulje, pre nego što se zagreje, dodate i malo soli, a hranu pre prženja dobro osušite.
Važno je da namirnice koje stavljate na zagrejano ulje ne budu vlažne, jer upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja. Prosušite ih i lagano, uz pomoć špatule, spuštajte u tiganj, sa što manje visine.
Temperatura
Možda mislite kako ste do sada postali ekspert i kako vam nije potreban termometar da biste prepoznali temperaturu ulja, ali iznenadili biste se koliko grešite. Naravno, možete to proveriti pomoću komadića hleba, tosta ili umakanjem drvene varljače - ali nijedan od ovih metoda nije dovoljno precizna i možete ozbiljno omanuti.
Prava temperatura ulja pravi razliku između hrskavog, ukusnog jela i mlitave, uljem natopljene hrane, pa možda i nije tako loša ideja uzeti dobar termometar za kuvanje koji će vam uvek tačno reći kada je ulje spremno.
BONUS VIDEO