Nakon kuvanja krompira nikako ne prosipajte vodu iz šerpe: Evo 5 načina da iskoristite besplatnu tečnost sa mnogo blagodeti

Marina Đurđević Vesti 01.08.2023 11:31 0

Zbog svoje duge istorije, koja vuče korene još iz doba civilizacije Inka, krompir se smatra jednom od najsvestranijih i najčešće korišćenih namirnica

kropmir

Shutterstock

Neretko se u poslednje vreme može čuti da se od krompira baš ništa ne baca i, ako želite da budete ekonomični, to je istina.

Uz to što krompir koristimo za pripremu raznih jela i možemo da upotrebimo njegovu koru na razne načine, čak i voda u kojoj se ovo povrće kuvalo može nam biti od koristi.

Zbog svoje duge istorije, koja vuče korene još iz doba civilizacije Inka, krompir se smatra jednom od najsvestranijih i najčešće korišćenih namirnica.

shutterstock

Shutterstock

 

 

Zato vam se verovatno često dogodi da ga kuvate i bez mnogo razmišljanja prosipate vodu, što je velika greška, jer je možete upotrebiti na više načina.

Voda u kojoj se kuvao krompir obiluje skrobom, koji on pušta prilikom termičke obrade, a upravo je to ono što joj daje beličastu boju i gustinu.

Taj skrob može se iskoristiti u domaćinstvu vrlo jednostavno i praktično.

Kako upotrebiti vodu u kojoj se kuvao krompir?

Za zgrušnjavanje sosa ili bujona.

Skrob koji se oslobađa u vodi prilikom kuvanja krompira čini ovu tečnost snažnim zgušnjivačem, koji je savršen za dodavanje gušće teksture sosu ili bujonu. Uz to, u pitanju je prirodni i bezglutenski zgušnjivač, idealan za jela osoba koje boluju od celijakije ili imaju intoleranciju na gluten.


Za mekše testo.

 Oslobođeni skrob iz krompira čini vodu i gušćom i ponekad lepljivom (u zavisnosti od toga koja je bila razmera vode i krompira), pa je ova tečnost odličan dodatak ako mesite testo za hleb, picu ili druga peciva koja treba da nadođu. Tako ćete dobiti mekanu smesu kojom sa lakše rukuje.


Za zalivanje biljaka. 

Prisustvo skroba i minerala čini vodu u kojoj se kuvao kroompir odličnim prirodnim đubrivom za biljke, bez obzira na to jesu li saksijske ili u bašti.


Za uklanjanje masnoće s posuđa.

 Pre upotrebe tečnosti za pranje sudova, isperite ih vodom u kojoj se kuvao krompir i to će vam pomaći da ih lakše odmastite. Potom ih operite na uobičajeni način i uskoro će se cakliti.


Za bolju gozbu vašeg psa.

 Ako vaš ljubimac odbija suvu hranu, prelijte je ohlađenom vodom u kojoj se kuvao krompir i ona će biti slasnija.

Komentari (0)
Loading