ISPRAVKA: Tibetanski ELIKSIR MLADOSTI neće zaustaviti starenje

K.Ć. Vesti 18.07.2023 16:13 0

Ovaj tekst je ispravljen.

ISPRAVKA: Tibetanski ELIKSIR MLADOSTI neće zaustaviti starenje

Shutterstock

Portal Najžena.rs objavio je datuma 12.10.2022. godine članak pod nazivom: Tibetanski ELIKSIR MLADOSTI: Pravi se od samo DVA sastojka i pravo je blago.

Napomena: U ovom tekstu su izmenjeni naslov i sporne tvrdnje, na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba.

Od 2012. godine na portalima sa naših prostora objavljuju se različite varijacije „tibetanskog eliksira mladosti” uz tvrdnje da je reč o receptu starom 2.000 godina koji podmlađuje za „deset godina”. Sastojci za pravljenje drevnog "eliksira mladosti" se, međutim, razlikuju od članka do članka. U popularnom članku objavljenom 22.3.2014. godine na portalu Uspešna žena, na primer, sastojci za pravljenje ovog eliksira su limun, med i maslinovo ulje, a trebalo bi ga piti navodno jednom dnevno na prazan stomak. Tvrdi se da podiže imunitet, čisti krvne sudove i jetru, „pegla bore” i poboljšava ten, odnosno fizički podmlađuje.

Koje su činjenice?

Starenje predstavlja fiziološke promene u telu koje dovode do pada bioloških funkcija i sposobnosti organizma da se prilagodi metaboličkom stresu. To je proces koji se odvija u ćelijama, organima i, na kraju, u celom organizmu, i traje tokom čitavog životnog veka bilo kog bića.

Uprkos činjenici da postoje načini da se dobro zdravlje održi na duži vremenski period, kao i činjenici da naučnici pokušavaju da pronađu načine da produže životni vek ljudi, starenje je nezaustavljivo i neizbežno. Taj proces je jednostavno ugrađen u naš DNK.

Mogućnost usporavanja ili zaustavljanja ovog procesa konzumacijom jednostavne mešavine napravljene od lako dostupne hrane je svakako primamljiva, ali naučni dokazi ne pokazuju da je to zaista moguće.

Prema članku Healthline koji je poslednji put ažuriran u martu 2023., beli luk i med, sami ili u kombinaciji, mogu imati neke zdravstvene prednosti. Na primer, nekoliko laboratorijskih i in vitro studija pokazalo je da obe namirnice mogu imati antibakterijski i antivirusni efekat. Neke kliničke i laboratorijske studije su takođe pokazale da med i beli luk mogu dobro uticati na zdravlje srca. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima da bi se u potpunosti utvrdili efekti ove hrane na ljudsko zdravlje.

Kada je reč o tvrdnjama „protiv starenja“, obe namirnice su bogate antioksidativnim jedinjenjima, koja su dobra za imuni sistem i zdravlje mozga. Međutim, prema Healthline-u, potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo da li beli luk može da spreči ili uspori bolesti povezane sa starenjem, kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Limun je voće bogato vitaminom C i antioksidansima. Ima niz dokazanih i potencijalnih zdravstvenih koristi. Maslinovo ulje takođe sadrži niz zdravih sastojaka.

Šta je tibetanska medicina?

Tradicionalna tibetanska medicina uključuje teorije iz različitih tradicionalnih lekova kao što su kineska, grčka, persijska i ajurvedska. Smatra se da datira još iz predbudističkih vremena. Često koristi aromatično bilje i više se fokusira na pojedinca nego na samu bolest (link). Reč je, dakle, o tradicionalnim medicinskim praksama sa Tibeta.

Iako konzumacija ovih namirnica, pojedinačno ili u kombinaciji, može doprineti dobrom zdravlju, nema dokaza da usporavaju ili zaustavljaju starenje. Neki navodni efekti „tibetanskog eliksira mladosti”, kao što je, na primer, „peglanje bora”, potpuno su izmišljeni. Kako je Raskrinkavanje već pisalo, duboke bore se ne mogu ukloniti ili „ispeglati“ bez medicinskih tretmana.

Prema činjenicama, tvrdnja da „tibetanski eliksir mladosti“ usporava ili zaustavlja starenje je pseudonauka.

Stoga se izvinjavamo čitaocima koje smo doveli u zabunu ovim člankom.

 

Komentari (0)
Loading