Zapanjujuće otkriće: Na neopranim jastučnicama više bakterija nego na WC šolji

Vesti 16.07.2023 11:00 1

Ne preskačite pranje posteljine!

Zapanjujuće otkriće: Na neopranim jastučnicama više bakterija nego na WC šolji

Shutterstock

Ako ne perete čaršave i jastučnice najmanje jednom nedeljno, imamo neke zaista gnusne brojke koje će vas naterati da zauvek promenite svoje navike.

Stručnjaci za čišćenje preporučuju pranje posteljine, uključujući čaršave i jastučnice, najmanje jednom nedeljno kako biste održali maksimalnu svežinu i higijenu - ovo je savet koji bi svakako trebalo slediti što je češće moguće.

Istraživanje kompanije Amerisleep, koja se bavi prodajom dušeka i posteljine, otkrilo je iznenađujuće rezultate. Posteljina koja se retko pere može sadržavati jednaku količinu bakterija kao neke od najprljavijih i najčešće dodirivanih površina koje možete zamisliti, uključujući WC šolje, četkice za zube i posude za kućne ljubimce.

Naravno, što duže ne perete posteljinu, to se više bakterija nakuplja.

Amerisleep je sproveo istraživanje kako bi otkrio istinu o bakterijama na posteljini. Tražili su od tri volontera da četiri nedelje ne peru čaršafe i jastučnice, a zatim su svake nedelje uzimali uzorke bakterija.

Ti uzorci su poslati u laboratoriju na testiranje - trenutak istine.

Otkrili su da jastučnice na jastucima nakon jedne nedelje bez pranja sadrže prosečno 3 miliona jedinica formiranja kolonija (CFU) bakterija po kvadratnom inču, što je više od 17.000 puta više nego na WC šolji.

Čaršafi su, s druge strane, nakon jedne nedelje imale 5 miliona bakterija - gotovo 25.000 puta više nego na kvaki u kupatilu.

Svaka dodatna nedelja bez pranja rezultirala je povećanjem broja bakterija po kvadratnom inču i na plahtama i na jastučnicama.

Nakon mesec dana bez pranja, jastučnice su imale prosečno skoro 12 miliona bakterija (39 puta više CFU nego u posudi za kućne ljubimce, prema Amerisleepu), a na čaršafima su bile otprilike iste, ali bliže 11 miliona bakterija (5,4 puta više nego u držaču četkice za zube).

Da li treba oprati nove posteljine (ili odeću) pre upotrebe?

Da li su ovi mikrobi zaista opasni? Neki jesu, a neki nisu. U svetu postoji mnogo vrsta bakterija, ali testovi izvedeni u okviru ove studije su utvrdili da su četiri vrste najčešće prisutne na neopranim jastučnicama - kako štetne, tako i bezopasne vrste.

Najzastupljenije su bile gram-negativne bakterijske štapiće, koje CDC upozorava da mogu izazvati infekcije i doprineti otpornosti na antibiotike. Takođe su pronađene bakterije Bacilli, koje su poznate kao uzročnici trovanja hranom. Međutim, primetno je bilo i mnogo gram-pozitivnih bakterija, koje obično nisu poznate po svojoj štetnosti.

Pre nego što počnete paničiti, važno je da znate da su bakterije prisutne svuda oko nas svakog dana i nalaze se na svakoj površini koju dodirujemo (i potrebne su nam korisne mikroorganizme za preživljavanje!).

Međutim, trebali biste preduzeti sve što je u vašoj moći da minimizirate nepotrebno izlaganje štetnim bakterijama kad god je to moguće - i postoji mnogo stvari koje možete sami učiniti!

Prvi korak je redovno pranje posteljine i jastučnica, barem jednom nedeljno.

Komentari (1)
Loading
dara
17.07.2023 06:58

gle kakvo otkriće da na neopranoj jastučnici posteljini ima bakterija i grinja,e svašta.naravno da neću izbegavati,pranje posteljine kao i jastučnica,ja lično ubacim u mašinu na 60 stepeni nakon sušenja dodatno ispeglam,kad stavim komplet posteljinu tako svežu i opeglanu pređem prenosivom UV lampom (ambilife),za dezinfekciju i sterilizaciju.