Evo kako se rešiti viška vode iz organizma: Šest saveta kako da se rešite otečenih nogu i stomaka

Marina Đurđević Vesti 07.07.2023 11:00 0

Otečeni zglobovi, višak kilograma, pospanost su samo jedan od simptoma koji ukazuju da imate problem sa zadržavanjem vode u organizmu. Do ovog problema dolazi usled brzog načina života, neredovne i nepravilne ishrane. Postoji nekoliko prirodnih načina koji mogu da reše ovaj problem.

voda

Shutterstock

Otečeni zglobovi, višak kilograma, pospanost su samo jedan od simptoma koji ukazuju da imate problem sa zadržavanjem vode u organizmu. Do ovog problema dolazi usled brzog načina života, neredovne i nepravilne ishrane.

Postoji nekoliko prirodnih načina koji mogu da reše ovaj problem.

1. Pokrenite se

Umerene vežebe stimulišu oslobađanje  viška vode iz organizma. Znojenjem se oslobađa voda iz tela, kao i elektroliti poput natrijuma, koji mogu biti uzrok nadutosti. Vežbe takođe mogu pozitivno da utiču na vaš um i naravno na mišiće. 

2. Izbacite prerađene namirnice iz jelovnika

Ukoliko umesto industrijski prerađenih namirnica jedete hranu u prirodnom obliku, kao što su voće, povrće, mahunarke, žitarice celog zrna, organsko meso, riba, orašasti plodovi i semenke, te pripremate obroke kod kuće umesto da jedete gotovu hranu, prirodno ćete stimulisati izbacivanje viška vode iz organizma. Industrijski prerađene namirnice sadrže i brojne veštačke aditive, koji takođe mogu pospešiti zadržavanje vode u telu.

3. Jedite hranu bogatu kalijumom

Kako bi ste sprečili nagomilavanje vode u organizmu trudite se da jedete hranu bogatutu natrijumom i kalijumom. Ovo je jako važno zato što se natrijum i kalijum međusobno uravnotežuju i samim tim neće doći do oticanja. U ishranu možete uključiti kokosovu vodu, brokoli, peršun, batat, bundevu, narandže, suvo voće poput šljiva, i tamnozeleno lisnato povrće.

4. Dodajte i magnezijum

Još jedan elektrolit koji će pomoći u regulisanju tečnosti u telu je magnezijum. Avokado, pasulj, badem su izvor ovog minerala.

5. Pijte vodu

Bez obzira što se nivoi hidratacije razlikuju, Američki institut za medicinu ipak preporučuje ženama i muškarcima da svaki dan konzumiraju 2,7 i 3,7 litara vode iz hrane i pića.

6. Ograničite unos ugljenih hidrata

Unošenjem ugljenih hidrata nećete direktno uticati na zadržavanje vode, ali za svaki gram ugljenih hidrata koji se skladišti u organizmu kao glikogen, telo zadržava oko 3 grama vode.Kada unesete manje ugljenih hidrata ili niži broj kalorija, potrošićete glikogen, a time i vodu. Na ovaj način možete izgubiti i do 4 kg za nekoliko dana (5-10)  koji zapravo predstavljaju višak vode.

 

Komentari (0)
Loading