Pritisnite ovu tačku na ruci i zaspaćete za dva minuta: On tvrdi da deluje, a evo šta kaže nauka

Vesti 03.07.2023 22:30 0

Tiktoker upisan kao YoungerYoDoc, u videu objašnjava da trljanje određene tačke na zglobu može da vam pomogne da brže zaspite

Pritisnite ovu tačku na ruci i zaspaćete za dva minuta: On tvrdi da deluje, a evo šta kaže nauka

Shutterstock

Čini se da dobar deo sveta pati od nesanice, ako se uzme u obzir to da gotovo svakodnevno osvane po jedan novi trik za brzo i lako uspavljivanje.

Tačka koju vam savetuje da pritisnete se u akupresuri naziva HT7, ili Shenmen.

Možda vam sama reč akupresura zvuči kao nešto opskurno i kao alternativna medicina, ali istina je da su se brojne naučne studije zaista bavile uticajem akupresure na ljudsko zdravlje. Pogledajte pomenuti video.

Jedno istraživanje iz 2010. godine, proučavalo je masiranje upravo pomenute tačke na štićenicima staračkih domova koji su patili od nesanice. U nasumičnom ispitivanju, 50 učesnika je raspoređeno u dve grupe. Polovina učesnika je primenilo akupresuru na području HT7, dok bi ostalih 25 primilo samo lagane dodire. Učesnici su u nekoliko navrata ispitivani o tome kako se osećaju, da li su se promenile dužina i kvalitet njihovog sna.

Oni koji su primenili pomenutu masažu, tvrdili su da im je san postao mnogo kvalitetniji, a efekti ovog postupka su se zadržali i dve nedelje nakon što se prestalo sa primenjivanjem ove tehnike.

Druga studija iz 2015. godine ponudila je starijim ljudima sa demencijom akupresuru ove tačke tokom perioda od osam nedelja, kako bi izmerili da li će se dogoditi neka promena, odnosno, da li će imati nekakav uticaj na san. Iako priznaju da je studija bila mala, ipak su videli neke dobre rezultate.

– Nakon tretmana akupresure, pacijenti su primetili značajno smanjenje poremećaja spavanja. Primećeno je da se povećao broj prespavanih sati. Štaviše, vreme potrebno da se zaspi značajno se smanjilo, a takođe se povećao i kvalitet sna. Pored toga, poboljšan je i kvalitet života. Sedativi su smanjeni kod svih uključenih pacijenata – stoji u izveštaju studije.

Iako su ove studije premale da bi bile konačne i da bi se sa potpunom sigurnošću utvrdilo da ova metoda deluje. Takođe, nije sigurno da li deluje kod ozbiljnih slučajeva nesanice.

Ipak, ništa vas ne košta da pokušate.

Komentari (0)
Loading