Donose SREĆU i NOVAC i spuštaju KRVNI PRITISAK : Evo zašto svaka porodica treba da ima mačku

Vesti 16.12.2021 13:32 0

Zaboravite na sujeverje i ideju da crne mačke donose nesreću. Sve mačke donose sreću i pozitivnu energiju

Donose  SREĆU i NOVAC i spuštaju KRVNI PRITISAK : Evo zašto svaka porodica treba da ima  mačku

unsplash.com

Crne mačke se u mnogim zemljama sveta smatraju amajlijama, a daruju se kako bi donele sreću i novac u dom. Trobojke takođe imaju epitet talismana, a poznate su i kao "money cats". Sive i bele su omiljene među vlasnicima, a žute su delimično retke, posebno među ženkicama.

Mačka leči i smiruje

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Minesoti, otkrilo je da ljudi koji imaju mačke takođe imaju  manji rizik od srčanog udara. Posle 10 godina istraživanja pokazalo se da vlasnici mačaka imaju 40 % manji rizik od infarkta u poređenju sa onima koji ne vole ove krznate ljubimce. Dokazano je da  vlasnici mačaka imaju manji krvni pritisak, manji nivo stresa i manji broj otkucaja srca od onih koji ne drže mačke.

Mačke pospešuju lučenje oksitocina u mozgu, hormon ljubavi i sreće. Njegovo lučenje ima i isceljujuće dejstvo na ljudski organizam,a to se najčešće dešava kada mačka prede.

Šta se sve dešava kada mačka prede?

Kada prede, mačka pokazuje ljubav i naklonost, ili vam jednostavno šalje signal da joj se nešto dopada. Stručnjaci tvrde da silina vibracija koju mačke proizvode utiče na ubrzavanje cirkulacije, što doprinosi bržem smanjenju otoka i eliminisanju infekcije iz organizma. Osim toga, ovo je frekvencija koja deluje umirujuće, pa postoje i tvrdnje da su vlasnici mačaka manje anksiozni i depresivni. Mačke, kada predu, prave vibracije čija frekvencija je između 20 i 140 Hz. Dokazano je da takve vibracije imaju terapeutsko dejstvo na ljude, a interesantno je i to da te one jačaju i strukturu kostiju.

Neki naučnici tvrde i da se način na koji mačke predu razlikuje kada nas leče i kada uživaju. Bez obzira na to, da li imamo upalu mišića, bolan period ili infekciju, mačke su korisne za naše zdravlje. Maženje sa ovim lopticama će nas opustiti i umiriti.

Deca ih obožavaju

Nema deteta koje neće zavoleti mačku i uživati u njenom odrastanju. Uopšteno, lekari tvrde da kućni ljubimci imogu ojačati imunitet dece, s obzirom na to da su stalno izloženi alergenima, ujedno deca koja imaju ljubimce ne mogu živeti u kompletno sterilnim uslovima. Mnogi vlasnici tvrde i  da se od trenutka kad su nabavili mačku mnogo više smeju. To potvrđuju i mnogobrojni smešni klipovi sa mačkama. Osobito deca uživaju u njihovom društvu, a u stanju su da ih jure satima i dodaju im loptice. 

Kad mačka dođe ispred vaših vrata

Ako se mačka pojavila baš ispred vaših ne smete da je odbijete. Staro je verovanje da je ona baš vas izabrala i da ćete ako je oterate samo privući lošu energiju. U Indiji se čak verovalo da mačka koja uđe u kuću najavljuje venčanje.

U Turskoj postoje i posebni parkovi za mačke, kao i hoteli na otvorenom. U većim parkovima nalaze se i spomenici koji veličaju ove divne životinje. Prolaznici imaju slobodu da ih pomaze i poigraju se sa njima, a ujedno i da doniraju novac za hranu.

Da li vi imate mačku ili razmišljate da nabavite jednu?

 

Komentari (0)
Loading