1. Kokos bajadera
Sastojci:
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- 250 g margarina
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g kokosa
Za glazuru:
- 100 g posne čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Šećer i vodu stavite u šerpicu i kad provri prokuvate još tri do četiri minuta. Dodate margarin i mešate dok se ne rastopi. Zatim dodate mleveni keks i kokos i sve dobro promešate. Smesu potom izlijete u pleh obložen folijom i ostavite da se stegne.
Istopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte bajaderu, pa kad se stegne isečete na štanglice. Bajaderu možete preliti i belim fondanom napravljenim od prah šećera i malo vode.
2. Posne kuglice sa bananom i jagodama prelivene čokoladom
Sastojci:
- 300 g šećera
- 200 g zamrznutih jagoda
- 250 g margarina
- 400 g mlevenog posnog keksa
- banana
- sok od ananasa
- 100 g crne čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
U blenderu umutite bananu i jagode. Margarin istopite, pomešate sa keksom, voćem i šećerom. Dodajete sok od ananasa dok se ne napravi kompaktna masa. Istopite na pari čokoladu sa uljem. Kuglice oblikujete ručno i ubacujete u čokoladu. Ostavite par sati da se ohladi u frižideru.
3. Posne puslice od čokolade i ratluka
Sastojci:
- 100 g prah šećera
- 100 gr ratluka
- 2 rebra čokolade za kuvanje
- 100 gr seckanih lešnika
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Šećer prelijte sa 50 ml vode i stavite ga na plotnu. Kad prokuva, kuvate ga na blagoj vatri pet minuta,dodate iseckan ratluk, čokoladu i vanilin šećer. Mešajte na laganoj vatri, pa kad se ratluk otopi dodajte seckane lešnike.Ređajte puslice u podmazan pleh i ostavite ih da se osuše. Najlepše će biti, ako ih stavite u papirne korpice.
Ratluk iseckajte sitnije da se brže rastopi, a možete da koristite i beli i roze ratluk.
4. Čoko urme
Sastojci:
- 25 – 30 svežih urmi, očišćenih od koštica
- 50 g pečenih mlevenih lešnika
- 50 g mlevenih oraha
- sok jedne pomorandže.
Glazura:
- 40g posne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Sjediniti mlevene orahe i lešnike sa sokom od pomorandže. Puniti urme tom smesom. Uvaljati svaku urmu u glazuru i ohladiti u frižderu.
5. Oblanda sa smokvama
Sastojci:
- 250 gr šećera
- 250 gr mlevenih smokvi
- 250 gr seckanih oraha
- 1 veliki list oblande
- voda
Priprema:
Šećer pomešati sa 1,5 decilitara vode. kad provri špinovati oko pet minuta. U smesu ubaciti orahe sečene po dužini i smokve i vruće premazati preko lista oblande. Nakon toga preklapati drugim listovima i ostaviti da se stegne.
6. Posne štanglice sa jagodama
Sastojci:
- 1l gustog soka od jagode
- 500gr posnog keksa
- 4 pudinga od jagode
- 1 margarin
- 150gr čokolade
Priprema:
Odvojiti malo soka od litre, a ostatak staviti da proključa. U odvojeni sok umutiti puding. Možete dodati i 3-4 kašike šećera.Kada sok proključa stavite puding i promešajte. Ostaviti da se fil ohladi, pa umutiti margarin, pa dodati mlak fil. Mutiti dok se smjesa ne sjedini.Keks umakati u čaj ili kafu i slagati na tacnu. Slagati-keks, fil, keks fil. Možete staviti i tri reda keksa. Bitno je da fil bude na vrhu. Otopiti čokoladu sa 4 kašike ulja i preliti preko kolača. Ostavite kolač preko noći, pa isecite.
7. Kuglice od šargarepe i pomorandže
Sastojci:
- 1 kg očišćene i sitno izrendane šargarepe
- 500 g šećera
- 200 ml vode
- sok od jednog limuna
- sok od pola pomorandže
- 100 g kandiranih korica pomorandže
- kristal šećer za valjanje kuglica
Priprema:
Ušpinovati šećer - u veću šerpu sipati 500 g šećera i 200 ml vode, kuvati do vrenja pa još pet minuta.Dodati šargarepu, sok od jednog limuna, sok od pola pomorandže i 100 g kandiranih korica pomorandže. Kuvati na srednjoj temperaturi dok ne uvri sva tečnost, a šargarepa postane sasvim meka, mešajući povremeno. Ovo proces moe da traje i ;itavih sat vremena. Skloniti potom sa ringle i ostavite da se malo ohladi,pa smesu ispasirajte u blenderu ili električnoj seckalici. Od te smese vlažnim rukama potrebno je oblikovati loptice, ređati na veliki poslužavnik i ostaviti da se suše na vazduhu par sati. Zatim svaku kuglicu dobro uvaljati u kristal šećer, pa opet ostaviti da se suše, na hladnom mestu, dva-tri dana.
8. Posni minjoni
Sastojci:
- 350 g šećera
- 1 dl vode
- 120 g margarina
- 200 g mlevenog posnog keksa 200 g mlevenih oraha
- 300 g šećera u prahu
- malo vode
- posna čokolada
Priprema:
Ušpinujte šećer s vodom, pa dodajte margarin. Kad se margarin istopi dodajte keks i orahe, izmešajte pa umesite rukom i prebacite na tacnu obloženu pek-papirom. Razvucite na oko 1-1,5 cm debljine i ostavite u frižider da se stegne. Kada se stegne prelijte fondanom koji ste napravili od od šećera u prahu i vrlo malo vode i posnom čokoladom koju ste prethodno istopili. Fondan treba da bude gust. Ostavite da se dobro stegne, ukrasite po želji i secite na kockice. Prvo isecite kockice pa ih onda prelivajte fondanom, kako bi bili prekriveni glazurom sa svih strana.
9. Posne kocke sa borovnicama
- kisela voda 3 dl
- ulje 1,5 dl
- limun sok 1
- smedji šećer 200 grama
- pračak za pecivo 1 ksica
- mleveni djumbir na vrh kaš
- brašna 400 grama
- borovnica 100 grama
- za sirup
- 100 grama borovnica
- 100 grama smedjeg še
- 2 dl vode
- posne bele čokolade 200 grama
- ulja 3 kašike
Priprema:
Uzeti dublju posudu, sipati šećer i kiselu vodu, mutiti dok se šećer otopi, zatim dodati sok od limuna i ulje, djumbir, još malo promešati pa lagano dodati brašno kome ste dodali prašak za pecivo. Pleh veličine 30x20 prekriti pek papirom i razliti dobijenu masu. Možete koristiti i borovnice iz zamrzivača ako nije vreme za sveže borovnice. Preko testa pospite borovnice. Uključite rernu na 200 stepeni, stavite pleh, posle 10 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 10-15 minuta, sve zavisi od rerne. Probajte čačkalicom da li je testo pečeno. Dok se kolač peče stavite da se kuva sirup. Dovoljno je samo 5 minuta da vri. Sklonite sa vatre da se ohladi. Pečen topao kolač prelijte ohladjenim sirupom. Čokoladu otopite uz dodatak ulja i prelijte preko kolača. Kada se čokolada stegne, secite kocke i sladite se.
10. Kolač od badema
Sastojci:
- 500 g brašna
- 375 g margarina
- 250 g mlevenih badema
- 185 g šećera
- 1 dl vode
- aroma vanile,
- 50 g listića badema
- džem od kajsija ili breskve
Priprema:
Umutite margarin i šećer, dodajte brašno, mlevene bademe, aromu vanile i vodu.Umesite testo, pa ga razvijte oklagijom na debljinu od oko pola centimetra. Modlom vadite I pravite kružiće.Iz polovine kružića manjom modlom izvadite sredinu, premažite ih vodom i pospite listićima badema. Pecite na 180 stepeni 20 minuta.Prohlađene kolutiće namažite džemom od kajsija i spojite sa drugom polovinom.
BONUS VIDEO