Ovo su trikovi koji vam mogu pomoći da preživite pripremu ribe. Kako nam se bliži Sveti Nikola, verujemo da će vam biti od izuzetne koristi.
1. Birajte svežu ribu
Najvažnije od svega je da izaberete svežu ribu. Što je riba starija, ona ima neugodniji miris. Začini poput belog luka u prahu, ruzmarina i bosiljka dodatno će umanjiti tipičan riblji mirsi.
2. Pecite ribu
Kuvarica Frida Hirš, kaže da je ovo bezbolniji način za sve one kojima je miris ribe prosto neugodan. Ribu uvek pecite na nižoj temperaturi, kako se ne bi presušila. Ako je pečete u foliji, obavezno je premažite puterom i začinima. Miris neće biti intenzivan, eventualno će dominirati aroma začina.
3. Koristite citruse
Hirš kaže da je ovaj trik staromodan, ali da nikada ne izlazi iz mode. Ribu možete u toku pripreme preliti limunovim sokom ili pomorandžom. Uzgred možete oljuštiti citruse, prepoloviti i jednostavno koristiti u zatvorenom prostoru. Upiće neugodne mirise.
4. Prokuvajte ribu u loncu sa začinskim biljem
Ovo je jednostavan trik. Stavite ribu, začinsko bilje i malo vode u lonac. Vreme kuvanja bi trebalo da bude kratko, kako se riba ne bi raskuvala.
5. Stavite sirće u svećnjak
Kuvarica Kristal Etjel jednom prilikom je priznala da njen muž ne podnosi miris ribe i da mu je veoma neugodno dok je priprema. Ona tvrdi da je dovoljno da stavite sirećeta u svećnjak i kune se u to da ćete prisustvovati magiji.
6. Nakon pripreme koristite sodu bikarbonu
Iako vam u procesu kuvanja neće mnogo pomoći, soda bikarbona može će brzo apsorbovati neugodne mirise. Napunite nekoliko činija i već posle nekoliko sati, neugodni mirisi će nestati.