Ovih dana domaćice je spremaju punom parom: Torta maturski rad, kombinacija lepote i emocija

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 12.06.2023 20:34 0

Ovu tortu možete praviti i u varijanti da umesto lešnika koristite orahe

torta maturski rad

Printscreen/Youtube

Idu mature, neke počinju, neke se završavaju, a postoji jedna jednostavna torta za ovu priliku, zove se Maturski rad.

Recept za tortu Maturski rad ide ovako:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Potrebno:

Za jednu koru:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera (75g)
  • 2 žumanca
  • 2 kašike brašna (20g)
  • 1 kesica praška za pecivo (12g)
  • 1 kašika ulja
  • 80 g mlevenih pečenih lešnika

Potrebno je napraviti 2 kore.

Za fil:

  • 1 litar mleka (800ml+200ml)
  • 120 g šećera
  • 6 žumanaca
  • 3 kašike brašna (30g)
  • 2 kesice pudinga od vanile (80g)
  • 250 g mlevenih pečenih lešnika
  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina
  • 50 g šećera u prahu
  • 500 g šlaga
  • 1 litar kisele vode (iz frižidera)

Za natapanje korica:

160 ml soka od narandže (80 ml po korici)

Za ukrašavanje:

200 g šlaga
400 ml kisele vode

Priprema: Za koru: Uključite rernu da se greje na 180°C. Pomešajte 2 kašike brašna sa kesicom praška za pecivo. Zatim mutite mikserom 5 belanaca dok se ne napravi pena, pa dodajte postepeno 5 kašika šećera, 2 žumanca, 1 kašiku ulja, mešavinu brašna i praška za pecivo. Isključite mikser, dodajte 80 g mlevenih pečenih lešnika i promešajte kašikom da se sjedini. U pleh stavite pek papir, sipajte i izravnajte smesu za koru, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta (vreme može malo varirati u zavisnosti od rerne). Koru izvadite, ostavite da se ohladi, pa posle skinite pek papir. Na isti način napraviti drugu koru. 

Za fil: U šerpu stavite 800 ml mleka, 120 g šećera, promešajte i stavite na ringlu da provri. Zatim u posudu stavite 200 ml mleka, pa postepeno dodajte uz mešanje 6 žumanaca, 3 kašike brašna i 2 kesice pudinga od vanile dok se ne razbiju grudvice. Kada mleko provri sklonite sa ringle, dodajte napravljenu smesu uz mešanje postepeno, pa vratite na ringlu i kuvajte na blagoj vatri uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne (oko 5 minuta). Vruć fil podelite na 2 dela. U jedan deo dodajte 250 g čokolade i sjedinite, a u drugi deo dodajte 250 g mlevenih pečenih lešnika i sjedinite. Ostavite da se hladi. 250 g margarina koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi, sjedinite viljuškom sa 50 g šećera u prahu. Podelite na pola. Jednu plovinu dodajte kašiku po kašiku u ohlađen fil sa lešnicima muteći mikserom, a drugu polovinu na isti način dodajte ohlađenom čokoladnom filu. Sipajte 1 l hladne kisele vode u 500 g šlaga i mutite dok šlag ne postane čvrst (oko 3 minuta). Podelite šlag na pola. 

Filovanje: Natopite celu koricu sa 80 ml soka od narandže kašikom, postepeno. Stavite preko fil sa lešnikom, zatim polovinu šlaga, drugu koricu (nju natopite takođe sokom od narandže), crni fil i drugu polovinu šlaga. Za dekoraciju umutite 200 g šlaga sa 400 ml hladne kisele vode i prekrijte sve strane torte. Ukrasite po želji.

Komentari (0)